Roky Erickson, 71, on kuollut

RIP Roger Kynard "Roky" Erickson 15.7.1947 – 31.5.2019

01.06.2019

Psykedeliarockbändi 13th Floor Elevatorsista ja myöhemmin soolouraltaan tunnettu, metallimuusikoidenkin keskuudessa suuresti arvostettu laulaja-lauluntekijä Roky Erickson on kuollut. Laulajan kuoleman on vahvistanut hänen Mikel-veljensä, uutisoi Variety.

Ericksonin tuotantoon on painettu vahva kauhu- ja scifileima ja nämä vaikutukset näkyivät jo muun muassa 13th Floor Elevatorsin You’re Gonna Miss Me -singlellä (1966), mutta vieläkin vahvemmin miehen soolotuotannossa. Muun muassa tästä syystä moni rock- ja metallibändi onkin lainannut Ericksonin tuotantoa.

Ericksonin tunnetuimpiin hitteihin lukeutuvat Red Temple Prayer (Two Headed Dog), The Interpreter, Starry Eyes, Bermuda, Don’t Slander Me, I Walked With a Zombie sekä muun muassa Ghostin coveroima If You Have Ghosts ja Night of the Vampire, jonka ovat tulkinneet muun muassa Entombed ja Viikate.

Ericksonilla oli diagnosoitu paranoidi skitsofrenia ja hänen uraansa värittivät myös runsas huumeiden käyttö, mikä osaltaan johti suositun 13th Floor Elevators -yhtyeenkin loppuun. Hänen sairauttaan ja elämäänsä käsiteltiin tarkemmin vuonna 2007 ilmestyneessä You’re Gonna Miss Me -dokumenttielokuvassa.

Erickson jatkoi vielä viimeisiin vuosiinsa asti keikkailua nousten lavalle säännöllisen epäsäännöllisesti ja piipahti reissuillaan monesti myös Suomessa. Viimeiseksi kerraksi jäi esiintyminen Helsingin Tavastialla huhtikuussa 2016. Vuonna 2015 hän ja 13th Floor Elevatorin elossa olevat jäsenet tekivät paluun Levitation Festivaleilla Austinissa.

Lisää luettavaa