Roky Erickson täyttää tänään vuosia, pyörittäkäämme sen kunniaksi uljain miehen tuotannosta värkätty metallicover

15.07.2016

Ai kuka Roky Erickson? Noh, 15. heinäkuuta 1947 Teksasissa syntynyt mieshän tuli tunnetuksi 1960-luvulla 13th Floor Elevators -psykedeliarockbändin riveistä.

Jenkkiyhtyeen lupaavasti alkanut levytysura tyssäsi viimeistään siihen, kun Erickson tuomittiin 1969 marijuanan hallussapidosta ja hän vältti vankilan kirjautumalla mielisairaalaan. Jo ennen tätä Ericksonin oli diagnosoitu sairastavan paranoidista skitsofreniaa, jonka vuoksi hän on ollut myöhemmin useaan otteeseen laitoshoidossa.

Viime vuosina Erickson on päässyt parempaan kuntoon ja nähty Suomessakin soittohommissa useampaan otteeseen, viimeksi kuluvan vuoden huhtikuussa. Mikäli herra vaiheet kiinnostavat, kannattaa tsekata kymmenen vuotta sitten ilmestynyt dokumentti You’re Gonna Miss Me. Se riipaisee.

Ericksonin tunnetuimpaan soolotuotantoon on painettu vahva kauhu- ja scifileima, mikä on saanut monet metalliyhtyeetkin kierrättämään miehen säveliä.

Kuuluisin tulkinnoista lienee tukholmalaisen Entombedin vuonna 1995 julkaistulle split-seiskalle työstämä Night of the Vampire, josta tuli bändin keikkasetin vakiokalustoa. Kyseisen version ympärille pystytettiin aikoinaan myös video, joka on kaikessa viiden kruunun meiningissään legendaarinen. Katsokaamme se nyt. Alta löytyy myös se aito ja alkuperäinen versio.

Hyvää synttäriä, Roky!

Aiheeseen liittyen

Lisää luettavaa