Sabaton saattaa menettää juuri saamansa kansanvalistuspalkinnon – syynä basistin vanhat kommentit Krimin niemimaasta

Vetenskap och Folkbildning myönsi yhtyeelle tunnustuksen tiistaina, mutta harkitsee nyt vetävänsä tunnustuksen takaisin.

12.01.2023

Vetenskap och Folkbildning eli Ruotsin Skepsis on vuodesta 1987 lähtien palkinnut vuosittain tahoja, jotka ovat ajaneet yhdistyksen kuuluvia asioita sekä edistäneet järkiperäistä ajattelua ja sivistäneet kansaa. Vuoden 2022 Årets folkbildare -palkinto eli kansanvalistuspalkinto myönnettiin tiistaina sotahistoriasta laulujensa aiheita ammentavalle metalliyhtye Sabatonille. Yhdistys perusteli valintaansa sillä, että yhtye esittää historiallisia tapahtumia neutraalilla ja korrektilla tavalla ja on lisännyt kuuntelijoidensa kiinnostusta historiaan.

Pian palkinnon myöntämisen jälkeen Vetenskap och Folkbildningin edustajat kuitenkin kertoivat SVT:lle yhdistyksen saattavan vetää yhtyeen saaman tunnustuksen takaisin. Tämä johtuu siitä, että yhtye teki kritiikkiä herättäneen konsertin Krimissä vuonna 2015 vuosi Venäjän sotilaallisen miehityksen jälkeen. Lisäksi bändin basisti Pär Sundström oli vuonna 2016 Sweden Rock Magazinelle antamassaan haastattelussa puhunut Krimistä, Venäjästä ja Ukrainasta todeten muun muassa, että ennen pakkoliitosta Venäjään Krimin niemimaa oli Ukrainan miehittämä.

”Jos menet Sevastopoliin, et saa sitä vaikutelmaa, että he tuntisivat itsensä miehitetyiksi vaan itse asiassa päin vastoin. He ovat olleet vuosia miehitettyinä, koska päätyivät väärälle puolelle, kun Neuvostoliiton ja Ukrainan välisiä rajoja vedettiin. He ovat kaikki nämä vuodet tunteneet itsensä venäläisiksi, mutta heitä on kohdeltu osana Ukrainaa”, Sundström totesi.

”Se tulevaisuudennäkymä, mikä Sevastopolista nyt heijastuu, on täysin päinvastainen kuin se, johon meidät täällä [länsimaissa] on kenties huijattu uskomaan.”

Vetenskap och Folkbildningin edustaja Dan Katz kertoi SVT:lle, ettei yhdistys ollut palkintoa myöntäessään tietoinen Sundströmin Venäjä-mielisiksi tulkituista kommenteista. Niinpä yhdistys kokoontuu pohtimaan, saako Sabaton pitää tunnustuksen vai otetaanko se pois uusien tietojen valossa.

”Yhdistyksemme edistää tiedettä ja tieteeseen kuuluu, että asioita ajatellaan uudestaan, kun niistä saadaan lisätietoa”, Katz totesi SVT:lle.

Dagens Nyheterin mukaan Ruotsin armeija lopetti kaksi vuotta sitten yhteistyön bändin kanssa vuoden 2015 Krimin-keikan vuoksi. Lisäksi yhtyeen kappale Carolus Rex poistettiin Ruotsin hallituksen viralliselta soittolistalta, joka oli koottu Ruotsin juuri alkaneen EU:n neuvoston puheenjohtajamaan pestin kunniaksi. Listalle oli nostettu ruotsalaisia ja Ruotsia edustavia yhtyeitä kuten Abbaa ja The Hivesia.

Dagens Nyheter pyysi Sundströmiä kommentoimaan Sweden Rock Magazinelle antamaansa haastattelua ja basisti vastasi:

”Se oli lainaus siitä, miten minä koin tilanteen siellä siinä hetkessä ja niistä vaikutelmista, jotka minulle siitä matkasta jäivät. Se, että joku valloittaa tai miehittää toisen maan on vastoin kansainvälisiä lakeja, minkä pitäisi mielestäni päteä sen sijaan, että päädytään aseelliseen konfliktiin, kuten Ukrainassa on nyt tapahtunut. Meidän kappalekatalogimme käy todisteena siitä, että maailmassa on sodittu tarpeeksi”, Sundström kommentoi.

”Mielestäni kaikki sodat ovat typeriä. Laulamme historiasta, koska toivomme, ettei sotia toistettaisi. Mielestäni se kertoo selvästi, mitä me ajattelemme asiasta.”

Lisää luettavaa