”Se on raakaa, puhdasta rokkia” – basisti Ian Hill nimeää suosikkinsa Judas Priestin tuotannosta

Basisti myös avasi, miten yhtyeen settilista rakennetaan.

20.03.2024

Judas Priest aloitti Invincible Shield -levynsä maailmankiertueen maaliskuun 11. päivä Skotlannista. Tuoreessa The Break Down with Nath & Johnny -podcastin haastattelussa basisti Ian Hilliltä kysyttiin, kuka yhtyeessä vastaa settilistan laatimisesta ja miten paljon kenelläkin on sananvaltaa mukaan nostettavista kappaleista.

”Se on oikeastaan Robin (Halford, laulaja) heiniä. Mutta meillä on nyt bändissä koko spektrumi edustettuna. Richie (Faulkner, kitaristi) on nuorempaa polvea – hän on saman ikäinen kuin vanhin poikani. Sitten on Scott (Travis, rumpali) ja Glenn (Tipton, kitaristi), tietenkin. [Parkinsonin tautia sairastava] Glenn ei ole keikoilla mukana, mutta hänen päänsä on yhä terävä. Sitten on Andy (Sneap, keikkakitaristi), Rob ja minä. Kaikilla on omat suosikkinsa ja käymme niitä läpi. ’Tuosta pidän. Tuosta en pidä’ ja rakennamme siltä pohjalta”, Hill toteaa.

”Jos joku on ehdottomasti sitä mieltä, ettei halua soittaa jotain biisiä, se toimii myös toiseen suuntaan – jos joku todella haluaa soittaa jonkun tietyn biisin, se soitetaan. Joitain biisejä on yksinkertaisesti pakko soittaa – Breaking the Law, Living After Midnight ja sellaiset – koska niitä ihmiset tulevat kuulemaan. Sitten on toisenlaisia klassikoita, joita on helpompi vaihtaa keskenään. Voit soittaa vaikka kuukauden yhtä biisiä ja sitten vaihtaa sen johonkin samankaltaiseen. Yritämme myös ottaa mukaan uutta kamaa – kolme, neljä biisiä on maksimi, mitä voit kerrallaan lisätä. Tulemme varmasti soittamaan [uudelta levyltä] enemmänkin, mutta vaihdamme biisejä kiertueen edetessä.”

Hilliltä myös kysyttiin, mikä on tämän oma suosikkikappale soittaa keikoilla tai mitä sellaisia biisejä hän haluaisi soittaa, joita yhtye ei ole vähään aikaan settiin nostanut. Hillin ykkösvalintaa bändi on soittanut ainakin Setlist-sivuston tietojen mukaan viimeksi Bloodstockissa 2021 ja sitä edellisen kerran kiertueella 2009.

Dissident Aggressor (vuoden 1977 Sin After Sin -levyltä) on ylipäänsä kaikkien aikojen suosikkibiisini. Se on raakaa, puhdasta rokkia. Levylläkin sillä on vain kaksi kitaraa, basso, rummut ja laulu – ehkä yksi ekstrakitara soolossa – eli juuri sellainen, kuin se on lavallakin. Rakastan sitä biisiä”, Hill tuumaa.

”Emme ole koskaan kunnolla soittaneet Before the Dawnia (vuoden 1978 Killing Machine -levyltä), joka edustaa musiikillisesti taas rauhallisempaa laitaa. Näinä päivinä ihmiset tuntuvat haluavan kuulla mieluummin nopeatempoisempaa kamaa kuin rauhallisia. Mutta sitä olisi hieno soittaa. Eikä se kestä kuin kolmisen minuuttia, eli se ei hirveästi veisi aikaa. Onhan niitä muitakin. Sinneriä (Sin After Sin -levyltä) emme ole soittaneet hetkeen, sitä olisi hauska taas soittaa.”

Sinner itse asiassa nostettiinkin taas settilistaan yhtyeen konsertoidessa Dublinissa 15. maaliskuuta. Samalla settiin nostettiin 15 vuoden tauon jälkeen myös kasarihitti You Don’t Have To Be Old To Be Wise. Katso alta videot kyseisistä esityksistä.

Suomeen – tarkalleen ottaen Tampereen Nokia-areenalle – yhtye saapuu 5. kesäkuuta. Saapa nähdä, mitä harvinaisuuksia tuolloin kuullaan.

Lisää luettavaa