Shavo Odadjianista tuli System of a Downin basisti vahingossa – ”Olen yhä enemmän kitaristi”

Odadjian vaihtoi kitarasta bassoon enemmän tarpeesta kuin omasta halustaan.

30.01.2024

Vuonna 1994 perustetun System of a Downin kokoonpano on pysynyt kaikki nämä vuodet lähes samana. Laulaja Serj Tankian, kitaristi Daron Malakian ja basisti Shavo Odadjian ovat olleet mukana alusta asti ja rumpali John Dolmayan liittyi remmiin 1997 korvaten Andy Khachaturianin. Asiat saattaisivat myös olla toisin, sillä tuoreessa Bass Player -lehden haastattelussa soolodebyyttiään työstävä Odadjian sanoo nimittäin päätyneensä bändiin basistiksi vahingossa.

”Olin varmaan 18 kun tartuin bassoon. Olen soittanut kitaraa 11- tai 12-vuotiaasta ja olen yhä enemmän kitaristi kuin basisti. Kitaroitakin minulla on enemmän kuin bassoja. Mutta siihen aikaan, kun yritin saada jalansijaa bändeihin, Los Angelesissa mahtui kitaristeja kolmetoista tusinaan”, Odadjian kertoo.

”Kun lyöttäydyin yhteen bändin jätkien kanssa, se oli aikaa, jolloin Rage Against The Machine ja Tool nousivat pinnalle. Meillä kävi basisteja koesoitossa, mutta soittajat olivat joko aivan liian hyviä siihen hommaan – he kuulostivat joltain Les Claypoolilta – tai sitten he vaikuttivat siltä, että olivat nähneet basson ensimmäistä kertaa kuukausi sitten. Siltä väliltä ei löytynyt ketään, joka olisi vain groovannut ja tehnyt sitä, mitä basistin kuuluu.”

”Niinpä eräänä päivänä tuumasin, että ’Mitäs jos minä soitan bassoa kunnes löydämme oikean basistin?’ Ja niin minä tartuin bassoon. Siirtymä ei vienyt kauaa.”

Odadjian sanoo, ettei ole koskaan katunut sitä, että hän nousi maineeseen bändin basistina eikä kitaristina, mutta sanoo harmittelevansa sitä, että joutui rahapulassaan myymään kitarakamojaan saadakseen itselleen kunnon bassovehkeet.

”Minulla oli Randallin vahvistin, jonka myin ostaakseni basson. Sitä minä kadun. Minun olisi pitänyt säästää rahaa bassoa varten. Kaipaan sitä Randallin soundia!”

Lisää luettavaa