Sielunsiskot yhteen ääneen – haastattelussa Laurenne/Louhimo

Netta Laurenne ja Noora Louhimo ovat kaksi todella tunnistettavaa ja vahvaäänistä laulajaa. Mitä tapahtuu, kun he yhdistävät voimansa? Se kuullaan tuoreella Laurenne/Louhimo-albumilla.

Ajatus yhteisestä albumista Nooran kanssa on ollut ilmeisesti vireillä jo tovin. Mistä idea sai alkunsa, ja mikä sai teidät toteuttamaan levyn juuri nyt, Netta Laurenne? 

– Olemme seurailleet toistemme tekemisiä vuosia, ja halu tehdä jotain yhdessä syntyi, koska pidämme toisistamme sekä ihmisinä että laulajina valtavasti. 

– Kun vierailimme yhdessä ecuadorilaisen Black Sun -yhtyeen kappaleella, totesimme, että emme pystyneet edes itse välillä erottamaan, kumpi meistä lauloi. Se oli mielestämme kiehtovaa. 

– Mieheni Nino Laurenne, jonka kanssa sävelsin ja tuotin tämän The Reckoning -albumin, totesi silloin, että meitä yhdessä kuuntelisi mielellään enemmänkin. Niinpä kun pandemia iski ja tyhjensi kalenterit, päätin soittaa Nooralle ja ehdottaa asiaa. Noora lähti mukaan siltä seisomalta. 

– Meille oli alusta asti selvää, että haluamme tehdä klassista hevimetallia ja hard rockia, palata juurillemme metallimusiikissa. Tämä erottaa Laurenne/Louhimon musiikillisesti Battle Beastistä ja Smackboundista. 

Miten työstitte laulujen roolitukset ja sovitukset? 

– Biisejä kirjoittaessamme emme miettineet laulujen roolituksia lainkaan. Keskityimme Ninon kanssa tekemään hyviä biisejä. Sanoituksissakaan en huomioinut rooleja etukäteen, Netta sanoo. 

– Vasta biisien oltua valmiita istuimme alas ja kävimme biisit läpi. Suurin osa sovituksista on aika spontaaneja, keskusteluihin ja fiiliksiin pohjautuvia. Pidimme vain huolen, että kuulumme albumilla tasapuolisesti, että kaikki on jaettu tasan. 

– Asiassa auttoi se, että kirjoitin sanat niin, että ne kuvastavat molempien ajatuksia ja tunteita, jolloin voimme kumpikin seistä tekstien takana. 

Albumilla on sekä taitavia laulusuorituksia että valtavan suurta fiilistä. Mitkä olivat levyn haastavimmat hetket laulullisesti? 

– Yksi oli Bitch Fire -kappaleen alkuhuudot. Siinä on kolme toistaan korkeampaa huutoa, jotka jatkuvat pitkinä linjoina toistensa alla. Meistä kumpikaan ei vetänyt korkeinta ääntä ykkösellä purkkiin, sillä meidän piti osata tehdä huudoista keskenään samanmittaisia, aloittaa vibra samaan aikaan ja mahdollisimman samalla sävelkorkeuksien sekvenssillä. Tällaisia ovat yhtä aikaa äänessä olemisen haasteet. 

– Nämä on niitä teknisiä asioita, joita laulajana miettii. Sanojen rytmittämistä ja ajoittamista toisen laulajan kanssa samalla tavalla, sanojen lopukkeiden pituuksia ynnä muuta. Me kumpikin olemme laulaneet niin pitkään, että äänenmuodostukseen liittyvät tekniset asiat tapahtuvat enemmän automaationa. 

– Minulle henkilökohtaisesti suurimman fiiliksen herättää Striking Like a Thunder -kappaleen kertsi. Siinä on jotain, joka saa kyyneleet silmiini aina sitä kuunnellessa ja laulaessa. Kyse on varmaan siitä, että henkilökohtainen asia tekstissä yhdistyy täydellisessä harmoniassa sitä tukevaan melodiaan. 

– Myös Dancers of Truth -biisi oli vaikuttava laulaa. Koimme molemmat siinä valtavaa energiaa, jopa magiikkaa. 

Mitä olet oppinut Nooralta lauluja yhdessä sovittaessanne ja äänittäessänne? Entä mitä arvelet hänen oppineen sinulta? 

– On helppoa tehdä töitä huippulaulajan kanssa. Meillä on niin samantyyppinen mentaliteetti, tapa tehdä työtä ja samanlainen huumorintaju, että meillä oli yhdessä valtavan hauskaa studiossa. Aika paljon tuli naurettua tämän levynteon aikana. 

– Minä tuotin Nooran lauluja ja pidin huolta artikulaatiosta, rytmistä, hengityspaikoista sekä siitä, että sanat ja melodia menevät oikein. Siihen se oma aivokapasiteetti tuli aika lailla käytettyä. Parhaat hetket oli, kun saimme mennä yhdessä laulukoppiin samanaikaisesti silloin kun en itse äänittänyt. 

– Ehkä suurin oppi ja onni oli kuitenkin oppia tuntemaan toinen entistä syvemmin ihmisenä. Me olemme sielunsiskoja.

Julkaistu Infernossa 6/2021.