Skandinaavisen soundin jäljillä – haastattelussa Thurifer

Thuriferin takaa löytyy kotimaisia osaajia muun muassa Dawn of Solacesta ja Mustasta Rististä. Bändin musiikki määrittelee kuitenkin itse itsensä.

Thurifer on tuore bändi. Mistä kaikki lähti liikenteeseen?

– Perustimme yhtyeen Tommin [Hirvonen, rummut] kanssa puolitoista vuotta sitten, kitaristi Leo Lehtonen aloittaa.

– Teimme muutaman biisin ja pyysimme JP:tä [Nissinen, basso ja laulu] ja Jukkaa [Salovaara, kitara] matkaan. Oikeastaan homma lähti todella käyntiin meidän neljän lyödessä lapaset yhteen. Näkemykset kohtasivat ja Thurifer syntyi. 

– Olin jo vähän päättänyt, etten lähde mukaan mihinkään uusiin juttuihin, kun oli tullut uupumusta, Nissinen jatkaa. 

– Leo lähetti parin biisin demot, ja mulla alkoi ideat virrata. Vedettiin parit treenit ja kaikki meni niin mallikkaasti, että paluuta ei ollut. Oli yksi elämäni hienoimmista jutuista päästä mukaan tähän bändiin! 

Sävellyksenne ovat Still in the Wind -singlen perusteella monipuolista kamaa. Minkälaisena itse näette musiikkinne? 

– Musiikki on yhdistelmä metallia ja rockia. Minulla on intohimona skandinaavinen rock- ja metallimusiikki, Lehtonen sanoo. 

– Olemme halunneet pitää kiinni monipuolisuudesta, se pitää musiikin mielenkiintoisena myös soittajan näkökulmasta. Thuriferin kuuntelulistoilla on monipuolista musiikkia, mutta alun perin halusin lähteä tavoittelemaan juuri skandinaavista soundia. Kvelertak, Turbonegro ja Mastodon ovat olleet itsellä isoja vaikuttajia. 

Millaisista aiheista kirjoitatte sanoituksenne? 

– Filosofiset teemat ovat meille tärkeitä, ja ammennan paljon mytologiasta, uskonnoista ja itsensä tuntemisesta. Oikeastaan haluan availla 

kuuntelijoille ovia ja osoittaa heille dualistisen luonteemme, Lehtonen kertoo. 

– Olennaista Thuriferissa on, että emme tarjoa tekstien suhteen suoraa väylää. Se on toki välillä helvetin vaikeaa. 

– On ollut tosi hienoa sovittaa ja laulaa Leon sanoituksia, koska niissä on melkoisen diippiä kulmaa, Nissinen toteaa. 

– Mulle tekstien tekeminen on ollut aina kaikkein työläintä, joten senkin takia olen onnellinen, että Leolta löytyy näin hienoja sanoituksia.

Syntyvätkö biisinne jamittelupohjalta vai onko kaikki tarkkaan kirjoitettua ja suunniteltua? 

– Biisit on melko tarkkaan harkittuja, Lehtonen sanoo. 

– Muutamia juttuja on jamiteltu läjään, mutta kyllä tätä voisi kuvailla enemmän veistokseksi kuin kokeelliseksi maalaukseksi. Useimmiten joku meistä tuo aihion ja alamme muokata sitä näkemystemme mukaan. Bändin sisällä kaikki tekevät paljon biisien eteen, mikä lisää soppaan erilaisia mausteita. 

Kerrotte, että teillä on yhtyeen varalle suuret suunnitelmat. Mitä se tarkoittaa käytännössä? 

– Haluamme näyttää ja kuulostaa itseltämme. Tuotannossamme tulee näkymään äänenlaatu, visuaalisuus ja pitkäjänteisyys, Lehtonen summaa. 

– Ensimmäiset keikat on suunnittelussa, ja tarkoituksena on napata heti matkaan ääni- ja valoteknikko. Haluamme, että keikkamme tuntuu ja näyttää hyvältä. 

Julkaistu Infernossa 1/2022.

Lisää luettavaa