”Soitamme nyt juuri sellaista musiikkia, jollaista haluaisimme itse kuulla” – haastattelussa On Thorns I Lay

Kreikkalaisen metalliskenen harvemmin tunnustettuihin yhtyeisiin kuuluva On Thorns I Lay paranee vanhetessaan kuin hyvä viini. Muutama vuosi sitten paluun tehnyt ateenalaissekstetti elääkin parhaillaan uransa parasta aikaa.

On Thorns I Layn yhdeksäs kokopitkä Threnos on väkevä ja dramaattinen näytös, jonka sävellyksissä soi My Dying Briden ja Paradise Lostin 1990-luvun alkuvuosina tutuksi tekemä jylhä ja surumielinen meininki perikreikkalaiseen raskasmetallisoundiin sulautettuna.

Kuinka hyvin tuoreen levynne musiikki ja sanoitukset kohtaavat toisensa?

– Threnos tarkoittaa elämän mittaista matkaa, eli polkua, joka jokaisen on kuljettava aina elämän alusta sen hamaan loppuun saakka, kunnes on taas aika palata ikuiseen tyhjyyteen, toinen yhtyeen alkuperäisjäsenistä, kitaristi-kosketinsoittaja Chris Dragamestianos aloittaa.

– Jokainen kappaleista kuvastaa eri tilanteita ja tunnelmia tämän pitkän matkan varrelta. Sekä biisien nimet että periaatteessa koko sanoituksellinen konsepti ovat kuitenkin muinaisten kreikkalaisten tarustojen ja tragedioiden inspiroimia.

Vuonna 1995 nykyisen nimensä saanut On Thorns I Lay pisti soittopelit sivuun vuoden 2003 Egocentric-levyn jälkeen. Puhtain lauluin vedettyä metallirockia sisältänyt albumi kertoi, että bändi oli ajautunut todella kauaksi lähtökohdistaan, joten sen hiljentyminen reiluksi kymmeneksi vuodeksi tuntui jopa luontevalta ratkaisulta.

Kolme albumia paluunsa jälkeen tehnyt porukka on esittänyt viimeisimmillä levyillään hieman yllättäen selkeästi uransa vahvinta ja parasta musiikkia.

– Meillä on joitain vanhoja faneja, jotka ovat varmasti eri mieltä kanssasi, mutta minä voin kyllä yhtyä tähän.

– Lopetimme soittamisen hieman päälle parikymppisinä, koska meistä tuntui, että olimme kadottaneet musiikillisen identiteettimme. Kun aloitimme hommat uudestaan vuonna 2015, meille oli täysin selvää, mitä meidän tulee tehdä välttääksemme menneisyyden virheet.

– Lisäksi olemme kasvaneet ihmisinä, joten tekemämme musiikki on myös täten paljon kypsempää. On Thorns I Lay soittaa nyt juuri sellaista musiikkia, jollaista haluaisimme itse kuulla, eli tunnelmallista doom/death metalia.

Threnosin jykevän soundin takaa löytyy lukuisten bändien kanssa työskennellyt ruotsalaisherra Dan Swanö. Mies tuntuu innostuneen Threnosisista oikein kunnolla, sillä lehdistötiedotteeseen painetun lausahduksen mukaan Swanö toivoo levyn totaalista floppausta, jotta voisi varastaa sen riffit huomaamatta omaan käyttöönsä.

Millaista Swanön kanssa työskentely oli, ja minkälaisessa arvossa pidätte miehen huumorilla heittämää lausahdusta?

– Teimme Swanön kanssa töitä jo edeltävällä Aegean Sorrow’lla [2018], ja olemme olleet todella tyytyväisiä hänen panokseensa. Dan on ollut meille valtava vaikuttaja aina teinivuosistamme lähtien, olemmehan Edge of Sanityn ja hänen muidenkin bändiensä faneja.

– Dan tietää todella tarkkaan, miten hommat tulee hoitaa, ja pidämme suuresti hänen tavastaan tuottaa huikeita orgaanisia kitaravalleja. Tulemme todellakin tekemään hommia hänen kanssaan myös seuraavalla levyllä, ja Danin sanat musiikistamme on tietysti suuri kunnia.

Julkaistu Infernossa 2/2020.