”Suurimmassa kuvassa mikään ei ole merkityksellistä ja jokainen asia on vain tekosyy olemassaololle” – haastattelussa Excuse

Kymmenen vuotta toimineen helsinkiläisbändi Excusen ensimmäisellä kokopitkällä levyllä raikaa esoteerisilla sanoitusteemoilla tuettu thrash metal. Lopputulos on vakuuttava.

21.12.2019

Prophets from the Occultic Cosmos -debyyttinne julkaistiin hiljattain. Vastaako albumi täysin sille asetettuja odotuksia? 

– Excuse on kokeilullinen matka, joka konkretisoituu jokaisella teoksella aistein havaittavaan muotoon. Jokainen teoksemme on puhdasoppinen näyte kokonaisvision tietystä teemasta. Laajempi visio on olemassa tätä edeltävän, tämänhetkisen ja sitä seuraavan ajan suhteen, joten lopputulos on odotettu, bändistä vastataan yhteistuumin. 

Prophets from the Occultic Cosmos on aika korkealentoinen levynnimi, ja myös kappaleiden kuten Black Crystal Visions ja Watchtower of the Trans-Dimensional Pathway otsikot liikkuvat samoilla linjoilla. 

Levyn tekstit eivät taida edustaa ihan perinteisintä thrashmöykkää, joten minkälaisista teemoista olette kasanneet sanoituksenne? 

– Tapamme esittää teema on symbolinen ja suurelta osin abstrakti, joten sanoituksellisen ja visuaalisen toteutuksen ei ole tarkoitus olla helppo, tai aina edes selkeä. Teos on eräänlainen luomismyytti, jota tulkitessa on vapaus ja vastuu muodostaa henkilökohtainen näkemys annetusta materiaalista. 

– Bändimme visio sisältää kaiken, universumin rakenne on multidimensionaalinen ja spirituaalinen eli ”occultic cosmos”. Kaikki on ennalta nähty ja ylin informaatio on tavoitettavissa. Maanpäällisessä todellisuudessa keksityillä arvoilla ja lainalaisuuksilla ei ole merkitystä, sillä todellisen eksistenssin nousee määrittämään syvimmän totuuden reinkarnaatio. 

Edustaako Excuse teille jonkinlaista eskapismia arkitodellisuudesta? 

– Excuse edustaa koko todellisuutta. Suurimmassa kuvassa mikään ei ole merkityksellistä ja jokainen asia on vain tekosyy olemassaololle. Vain ollessaan vapaa merkityksellisyydestä on mahdollista saavuttaa absoluuttisen puhdas visio ilman merkityksellisyyden illuusion asettamia kahleita. 

– Eskapismi yksinkertaisesta todellisuudesta on arvokkain päämäärä, ainoa tekosyy [excuse], joka lopulta saavuttaa aidon merkityksen. 

Albumin kappaleet ovat suhteellisen pitkiä, keskimäärin noin kuusiminuuttisia sävellyksiä, jotka tempaavat mukaansa monisäikeisyydellään. Oliko biisien mittavuus ihan tarkoituksellinen ratkaisu? 

– Tällä teoksella mikään ei ole sattumanvaraista, vaan jokainen ratkaisu on tarkoituksellinen ja jokaisella siirrolla on merkityksensä. Prophets from the Occultic Cosmos on kuusi näytöstä kattava kokonaisuus, jonka jokainen osa kertoo tarinansa mitään lisäämättä tai mitään pois jättämättä, joten levyn lopullinen kesto ei ole olennaista. Tarina on ajasta riippumaton. 

Kun uranne on nyt potkaistu kunnolla käyntiin, minkälaisia haaveita teillä on Excusen suhteen? Onko teillä esimerkiksi aikeita tehdä jotain vielä enemmän tavallisuudesta poikkeavaa? 

– Tutkimusmatka jatkuu yhä syvemmälle, kohti vastausta, jonka lähestyessä musiikillinen, tekstillinen ja visuaalinen repertuaari laajenee tuntemattomaan ikuisuuteen. 

Julkaistu Infernossa 7/2019.

Lisää luettavaa