Syvä sukellus luovuuden syvänteisiin – ennakkokuuntelussa Šamanen Solstice-albumi

Mukana Saara Šamanen biisi biisiltä -kommentit.

08.04.2024

Määrittelyjä väistelevästä ja tumman kylmäsävytteisestä sekä omaehtoisesta musiikistaan tutuksi tullut tamperelainen Šamane julkaisee tulevana perjantaina eli huhtikuun 12. päivä kolmannen täyspitkänsä Solstice oman levymerkkinsä Last Day of the Northin kautta. Inferno tarjoaa levyn kuunneltavaksi ennakkoon jo nyt. Alta voit kuunnella levyn sekä lukea laulaja-basisti Saara Šamanen biisi biisiltä -kommentit levyn sisällöstä.

Solsticea juhlistetaan levynjulkkarikeikalla Tampereen Vastavirta-Klubilla toukokuun 10. päivä yhdessä NYOSin ja Cats of Transnistrian kanssa.

Kehrä

– Kehrä valmistelee pysähtymään ja kääntämään katseen sisäänpäin. Pysähtyminen toistuvien äänien pariin ja siitä nouseva kokemus on jokaiselle erilainen. Millaisen kuvan näet ja miten värität sen?

Se itkee sadetta

– Kappale on tarina luopumisesta, surusta ja sen kohtaamisesta. Tarinan henkilölle on omien menetystensä kautta tullut tarve kohdata myös muiden ihmisten suru vaikkei se ole hänen omaansa. Hän kulkee kauas veden äärelle muistamaan muita ja osoittamaan samalla myötätuntoa.

Solstice

– Kappaleen kerroksellisuus avautuu asteittain. Melodioiden ja rytmin toistuvuus muodostavat yhdessä eräänlaisen pysähtyneen, ajattoman tilan, joka tuntuu osittain syleilevältä ja osittain painostavalta.

Tiedon väri

– Tiedon väri johdattelee syvemmälle kohti unenomaista, kelluvaa tilaa. Ehkä paikka on sininen ja täynnä kaarevia muotoja tai sitten olemukseltaan abstrakti ja alati muuttuva?

Kolme kohtaloa

– Mantramainen Kolme kohtaloa tarkastelee valinnan ja sattumanvaraisuuden yhtälöä – miten yksittäisten tekojen ja tapahtumien ketjut muodostavat lopulta kokonaisuuden, jonka lopputulokseen emme koskaan voi täysin vaikuttaa.

Minun ketoni on täynnä liljoja

– Ajatus tunteesta, joka pursuaa oman sisimmän syvimmästä kolkasta sinä hetkenä kun joutuu luopumaan elämästä ja kohtaamaan kuoleman. Sanat kertovat henkilöstä, joka menehtyy matkalla kohti parempaa elämää.

Lisää luettavaa