”Tässä musiikissa ei ole kyse hauskanpidosta, vaikka soittaminen onkin hauskaa” – haastattelussa Death Wolf

Mardukin säveltäjä ja johtohahmo Morgan Håkansson toteuttaa itseään muutoinkin kuin black metalin kautta. Yksi miehen bändeistä on Death Wolf, jonka neljäs levy vie yhtyeen sointia entistä raskaampaan suuntaan.

Uusi levynne Come the Dark kuulostaa mielestäni raskaimmalta tuotokseltanne. Koetko asian samoin?

– Voin olla vain samaa mieltä, tällä kertaa basistina toimiva Håkansson myötäilee.

– Kun kirjoitimme uutta musiikkia, tuntui luontevalta kulkea raskaampaan ja doomimpaan suuntaan, ja koska edeltävästä levystä [Östergötland, 2014] on jo joitain vuosia, muutosta tapahtui varmasti myös itsestään.

– Mielestäni raskaammat sävellykset kuvastavat sanoituksia paremmin. Siinä missä aiemmat albumimme ovat olleet nopeiden ja hitaiden biisien sekoituksia, nyt olemme saaneet valmiiksi paremman kokonaisuuden. Saa nähdä, mihin suuntaan seuraava levy meitä vie.

Mitä Death Wolfin sanoitukset pitävät sisällään?

– Ostrogoottilaista pimeyttä. Sanoitusten kirjoittaminen Death Wolfille on erilaista kuin Mardukille. Death Wolfin sanat pohjaavat paikallishistoriaan ja siitä kumpuaviin ajatuksiin ja mielikuviin – siis pimeyteen, mutta eri tavoin kerrottuna.

Misfitsiä ja Samhainia menneisyydessään palvoneen Death Wolfin kolmen ensimmäisen albumin ketju mahtui kolmen vuoden sisään, mutta Come the Darkia saatiin odottaa viisi vuotta. Miksi?

– Tämä on tavallaan uuden aikakauden alku! En voi uskoa, että siitä on jo viisi vuotta… aika todellakin rientää.

– Meillä oli suunnitteilla tehdä levy jo aiemmin, mutta jokaisella jäsenellä oli omat kuvionsa, joten homma levisi hieman käsiin. Seuraavan albumin olisi tarkoitus tulla nopeammalla aikataululla. Bändissämme on juuri nyt todella hyvä flow, joten suunnitelmissa on saada uusi kiekko ulos ja ruveta keikkailemaan, ehkä jopa kiertämään, mikäli aikataulut antavat periksi.

Death Wolf vaikuttaa olevan sivuprojektisi. Onko bändi olemassa ”huvin vuoksi”, vai löytyykö touhusta jokin syvempi ulottuvuus?

– Enpä oikein sanoisi tätä sivuprojektiksi, koska pidän Death Wolfia ihan kunnon bändinä, johon tulen keskittymään tulevaisuudessa enemmän.

– Tässä musiikissa ei ole kyse hauskanpidosta, vaikka soittaminen onkin hauskaa. Jokaisella kappaleella on syvällinen merkityksensä, ja jokainen niistä on kuin oma matkansa. Minusta bändi on kuin voimakas olento, joka kasvaa jokaisen julkaisun myötä.

Ette ole soittaneet juurikaan keikkoja. Viekö tämä mielestäsi jotain pois yhtyeen sisäisestä kemiasta?

– Olemme tehneet menneisyydessä pari kiertuetta, mutta viimeisestä keikasta on kulunut jo viisi vuotta, koska Mardukin kanssa matkustelu vie paljon aikaa… Ja onhan tässä ollut muitakin hommia tehtävänä.

– Minusta tuntuu, että olemme menettäneet paljon, kun emme ole päässeet soittamaan keikkoja, mutta ajatuksemme on todellakin yrittää tehdä uuden albumin tiimoilta kiertue tai kaksi.

Morgan vaikuttaa mainittujen bändien ohessa myös vankkaa kulttimainetta nauttivassa Abruptumissa, jonka viimeisin albumi Potestates Apocalypsis ilmestyi vuonna 2011.

Miltä yhtyeen tilanne näyttää tällä hetkellä?

– Abruptumilla on valmiina materiaalia, jota tullaan julkaisemaan tulevaisuudessa, mutta sillä ei ole vielä mitään kiirettä. Säilöstä löytyy ennen julkaisematon albumi ja todella erityinen kymppituumainen, jotka vain odottavat oikeaa julkaisuajankohtaa.

Julkaistu Infernossa 10/2019.