”Tavoittelemme pitelemätöntä ja luonnollista intohimoa” – haastattelussa Leprous

01.03.2017

Norjalainen Leprous on ollut jo vuosia vahvassa nousukiidossa kohti progemetallimaailman huippua, eikä bändi näytä hidstumisen merkkejä, kiertäessään tänä keväänä Devin Townsendin ja Between the Buried Men kanssa.

Leprous kitaristi Tor Oddmund Suhrkella on siis syytä myhäillä tyytyväisesti ennen bändin Helsingin-keikkaa.

”Tämä kokoonpano on jotain niin mahtavaa, ettei tätä kiertuetta voi hehkuttaa tarpeeksi”, Tor intoilee.

”Emme ole tehneet lämppärirundeja melkein viiteen vuoteen. Kiersimme viimeksi itse asiassa Amorphiksen kanssa vuonna 2012. Siinä mielessä tämä rundi on ollut aika vaivatonta vaihtelua. Iso koneisto pitää huolta kaikesta, soitamme keikkamme ja sen jälkeen meillä on koko ilta aikaa, kun muut bändit vetävät omat keikkansa.”

Suomeenkin saapunut Devin Townsend -kiertueen kattaus on kieltämättä melkoista tämän hetken progemetallin juhlaa, minkä Tor on saanut huomata myös innokkaassa yleisössä.

”Aika monesti käy niin, että ihmiset saapuvat katsomaan vain pääesiintyjää. Heidät on tavallaan pakotettu kuuntelemaan musiikkiasi, vaikkei se kiinnostaisi yhtään. Nyt tilanne on täysin toinen, kun jo ovien avauduttua paikat täyttyvät väestä ja iso osa hoilaa mukana jopa meidän biisejämme, vaikka soitamme jo ihan alkuillasta.”

”Keikkojen jälkeen iso joukko kuulijoita on tullut hämmästelemään, mikä ihmeen bändi tämä on. Olemme siis onnistuneet lyömään itsemme läpi jopa uusiin ihmisiin. Se on parasta, mitä lämppäri voi toivoa”, Tor iloitsee.

Leprous on julkaissut viime vuosina nipun huimia studioalbumeita, mutta sekä bändin keikat että viime syksynä julkaistu Live at Rockefeller Music Hall livetaltiointi ovat osoittaneet, että bändi on vahvimmillaan lavalla.

”Olemme syntyneet livebändinä soittaessamme yhdessä ja Ihsahnin kanssa vuosien ajan, joten pidämme itseämme vielä tänäkin päivänä ennen kaikkea livebändinä.”

”Annamme kaikkemme studiossa, mutta emme lähde sinne tekemään kerros kerrokselta mahdottomampia biisejä, joita emme voisi ikinä soittaa keikoillamme. Teemme Leprousin kuuloista musiikkia, jota voimme toteuttaa myös keikoillamme. Emme tavoittele täydellisyyttä. Tavoittelemme ennemmin pitelemätöntä ja luonnollista intohimoa.”

”Live at Rockefeller Music Hall on eräänlainen välitilinpäätöksemme”, Tor jatkaa.

”Olemme aina pyrkineet olemaan täysillä läsnä jokaisena keikkailtana ja panostaneet samalla myös visuaalisuuteen. Tietynlaisiin tehosteisiin, videoihin ja asetelmaan, jotka ovat toimineet kohdallamme täydellisesti.”

”Tämän kiertueen jälkeen tulemme aloittamaan puhtaalta pöydältä. Kyseenalaistamme koko keikkailmeemme ja pistämme sen todennäköisesti erittäin isosti uusiksi. Live at Rockefeller Hall on summaus siitä kaikesta, mitä olemme edustaneet keikoillamme tähän asti. Sen jälkeen voimme siirtyä eteenpäin ja keksiä itsemme uudelleen.”

Kaksi vuotta sitten julkaistu The Congregation oli luonnollinen askel viistoon edeltäjästään Coalista. Tulevalla viidennellä albumilla Leprous tulee loikkaamaan evoluutiossaan yhä edemmäs.

”Tuleva albumimme on itse asiassa jo lähes valmis. Olemme äänittäneet joitakin ottoja lukuunottamatta kaiken. Tarkoituksenamme oli ottaa levyyn hieman etäisyyttä, lähteä tälle kiertueelle, kuunnella matkan varrella raakamikauksia ja kunhan kiertue on paketoitu, palaamme studioon viimeistelemään tänä vuonna julkaistavan levyn.”

”Uskoisin musiikkimme edenneen yhä luonnollisempaan suuntaan. Emme halua koskaan tehdä progea progen takia. Emme välttele mitään keinoja, joita vaaditaan sen fiiliksen saavuttamiseen, mitä musiikiltamme haluamme.”

”Luvassa on hieman rokkaavampaa tarttuvuutta, lujempia kertosäkeitä ja samalla myös rohkeampia sovituksia, joissa vedetään suoria mutkiksi ja mutkia suoriksi musiikin vaatimalla tavalla. Jälki tulee olemaan yhtä häikäilemätöntä kuin tähänkin asti, mutta olemme matkalla yhä etäämmäksi tyypillisestä metallisoundista.”

”Liikumme jatkuvasti eteenpäin. Osa yleisöstämme tulee varmasti jälleen haikailemaan menneitä, mutta tämä evoluutio elinehtomme, emmekä uudistu vain uudistumisen ilosta. Sillä on tarkoituksensa ja kun kuulette albumin, ymmärrätte mitä tarkoitan. Voin luvata, että tuleva albumi yllättää teidät monella tavalla”, Tor päättää.

Lisää luettavaa