Testament-kitaristi metallimusiikin vaikeista ajoista 90-luvulla: ”Silloin karsittiin heikot pois”

Eric Peterson ei pidä 90-luvun ahdinkoa pelkästään huonona asiana.

19.02.2018

Grunge ja alternative-musiikki jyräsivät 90-luvulla suosiossa heavy metalin alleen ja varsin moni 80-luvulla loppuunmyydyille areenoille esiintynyt metalliryhmä joutui tyytymään pienempiin keikkapaikkoihin ja kutistuneeseen levymyyntiin. Moni bändi myös taipui levy-yhttiöiden painostukseen ja muutti soundiaan valtavirralle helpommin sulatettavaan muotoon.

Testament-kitaristi Eric Peterson ei kuitenkaan muistele noita aikoja mitenkään pahalla vaan itse asiassa kutsuu 90-luvulla tapahtunutta ”metallin alennustilaa” mahtavaksi, sillä se erotteli jyvät akanoista erityisesti thrash metalissa.

– Teimme aina pilkkaa ihmisistä, jotka halusivat olla rockbändissä vain ollakseen rokkareita, saadakseen tyttöjä tai kasvattaakseen pitkät hiukset. Mutta thrash metal oli menossa siihen suuntaan. Jopa me aloimme laittaa hiuksiamme ja tehdä muita typeriä juttuja, Peterson toteaa From Zero to Hero -juttusarjan haastattelussa.

– Silloin karsittiin heikot pois ja nähtiin, mitkä bändit eivät olleet aitoja, koska he alkoivat käyttää grungevaatteita ja vaihtoivat musiikkiin, jota kutsuttin alternativeksi. Bändit kuten Slayer, Testament ja Exodus pitivät kuitenkin pintansa eivätkä koskaan kääntäneet kelkkaansa.

Peterson sanoo, ettei Testamentin kohdalla levymyynnin lasku aiheuttanut suurta paniikkia, koska he eivät alun alkaenkaan myyneet samoja summia kuin kaikkein myyvimmät yhtyeet.

Metallica myi ennen 100 miljoonaa levyä ja nyt he myyvät enää miljoonan. Me myimme ennen jotain 300-400 tuhatta Amerikoissa ja nyt luku on meillä jossain 100 tuhannen paikkeilla. Muutos ei meideän kohdalla ollut suuri, mutta ne bändit jotka olivat korkealla, heistä se oli varmasti hullua, Peterson pohtii.

Lisää luettavaa