”Tuntuu uskomattomalta, että takana on 22 vuotta ja 11 levyä” – haastattelussa Sirenia

Sinfoniseen metalliinsa muun muassa goottisävyjä sulattava Sirenia on löytänyt itsestään aiempaa popimman puolen.

30.06.2023

Uusi 1977 on Sirenian yhdestoista studioalbumi. Vuonna 2001 perustetun yhtyeen diskografiaan mahtuu myös yksi ep, pari split-julkaisua ja liuta singlejä. 

Minkälaisena näette yhtyeen matkan At Sixes and Sevens -esikoisesta (2002) tähän päivään? 

– Tuntuu uskomattomalta, että takana on 22 vuotta ja 11 levyä. Olen miettinyt ihan oikeasti, mihin nämä vuodet ovat hujahtaneet. Tuntuu kuin olisin perustanut Sirenian vasta muutama vuosi sitten, multi-instrumentalisti ja säveltäjä Morten Veland mietiskelee. 

– Tämä on ollut uskomaton matka, jolla on ollut omat ylä- ja alamäkensä. Olen kuitenkin yhä todella inspiroitunut kirjoittamaan uutta musiikkia ja kiertämään ympäri maailman. Koen, että kaikki levymme ovat erilaisia ja uniikkeja. Niistä jokaisella on oma soundinsa ja sielunsa. Ne edustavat meitä kunakin aikakautena. 

– Tänä päivänä Sirenia on tiukka, kokenut ja musiikillisesti erittäin itsevarma bändi. Kasvuprosessi on jatkunut alusta aina tähän päivään, ja olen varma, että tulemme oppimaan uutta niin kauan kuin elämme. 

Sirenia on panostanut paljon myös sanoituksiin. Minkälaisia tekstejä syntymävuotesi mukaan nimetyltä 1977:ltä löytyy? 

– Kirjoitan yhä elämän synkemmästä puolesta, kuolemasta ja ei-niin-tyypillisistä metalliaiheista. Olen avoin kirjoittamaan oikeastaan ihan kaikesta, mikä sopii musiikkimme ilmapiiriin. 

1977 on tähän asti popvaikutteisin Sirenia-albumi, joka ei epäröi katsastaa menneiden vuosikymmenten iskuhittien suuntaan – mahtipontista metallia tietysti unohtamatta. Luuletko, että yhtyeenne voisi kasvaa jonain päivänä ulos metallista? 

– En usko, että sitä tulee koskaan tapahtumaan. Olimme metallibändi alussa ja olemme sitä myös tänään, Veland painottaa. 

– Olen musiikin suhteen hyvin avoin ja kuuntelen oikeastaan lähes kaikkia mahdollisia genrejä. On myös loistavaa poppia, erityisesti 1980- ja 1990-luvuilta, joka on vaikuttanut minuun – tällä kertaa ehkä enemmän kuin koskaan aiemmin. 

Albumin kansikuva hautakivineen ja pääkalloineen on todella dramaattinen. Minkälaista symboliikkaa maalauksen takaa löytyy? 

– Pidän kansitaidetta todella symbolisena, ja – kuten aina – se on täysin tarkoituksellista. Jos rupeaisin nyt selittämään kantta auki, pelkään, että se riisuisi siltä kaiken symbolisen arvon ja taianomaisen otteen. 

Sirenia on kokenut urallaan paljon. Onko vielä jotain, mitä haluaisit bändin puitteissa välttämättä kokea? 

– Jossain vaiheessa voisi olla hauskaa julkaista akustinen ep. Sitä emme ole vielä tehneet. Myös livealbumi voisi olla hieno. 

– Pitkällä tähtäimellä haluamme kuitenkin kiertää enemmän. On vielä monia maita, joissa emme ole päässeet käymään. On myös paljon paikkoja, joihin haluamme takaisin. Jokainen meistä rakastaa rundaamista, emmekä saa siitä koskaan tarpeeksemme.

Julkaistu Infernossa 5/2023.

Lisää luettavaa