”Tuonpuoleista ei ole olemassa” – haastattelussa Gorephilia

Tujua death metalia murjova Gorephilia antaa kolmannella levyllään itsestään aiempaakin julmemman kuvan.

Uusi albuminne In the Eye of Nothing kuulostaa korviini tanakammalta ja raskaammalta kuin kaksi edeltävää. Oletteko samaa mieltä? 

– Levy ei ole äänimaailmaltaan yhtä kaoottinen kuin aikaisemmat kokopitkämme. Niistä poiketen emme nauhoittaneet uutta albumia livenä vaan instrumentti kerrallaan, jotta soitto saatiin tiukemmaksi ja eri vivahteet paremmin esille, basisti Tami Luukkonen kertaa syntyprosessia. 

– Tämä mahdollisti myös sen, että yksittäisten instrumenttien soundeihin pystyi vaikuttamaan paremmin. Undergangin kanssa tehtyä splittiä [2018] lukuun ottamatta jokaisen äänitteemme nauhoittanut ja miksannut Tommi Otsavaara teki jälleen erinomaista työtä, mutta masteroinnissa käytimme tällä kertaa ”ulkopuolista henkilöä”. Dan Lowndes sai koko albumin soundin heräämään mielestäni erittäin hyvin. 

Kappaleenne tuntuvat käsittelevän ”toismaailmallisia aiheita”. Onko Gorephilia teille eskapismia arkitodellisuudesta? 

– Haluamme luoda sanoillamme vahvoja mielikuvia, ikään kuin kohtauksia tai näkyjä. Mutta kun näkee tekstiemme rujojen allegorioiden läpi, voi huomata, että toimimme juurikin tässä maailmassa. Tuonpuoleista ei ole olemassa. 

Gorephilian pitkäaikainen laulaja Henri Kuula kuoli valitettavasti vajaat kaksi vuotta sitten, ja uuden albumin murinoista vastaa kitaristi Jukka Aho. Kuinka muutos vaikutti uuden levyn syntyyn, ja oliko teillä missään vaiheessa ajatuksena hankkia korvaavaa laulajaa bändin ulkopuolelta? 

– Pohdittuamme asiaa tovin päätimme kokeilla, miten homma sujuisi, jos Jukka hoitaisi myös laulut. Mielestämme lopputulos oli erinomainen, ja oli bändin kannalta helpompaa, että porukka pysyi samana, vaikkakin vähempilukuisena. 

– Albumi oli kappaleiden puolesta aika valmis jo Henun aikana, mutta sanoitukset syntyivät suurimmaksi osin hänen poismenonsa jälkeen. Käytimme myös häneltä jääneitä sanoituksia postuumisti kappaleessa Not for the Weak. Tekstien osalta albumi on mielestäni tuotantomme synkin. 

Suomalainen death metal on kovassa huudossa ympäri maailman. Koetko, että Gorephilian kohdeyleisö löytyy nimenomaan ulkomailta? 

– Kohteenamme ovat ihmiset, jotka palvovat death metalia, ja mielestäni heitä löytyy runsain mitoin myös kotimaamme rajojen sisäpuolelta. Death metal on kuitenkin niin marginaalinen genre, että pelkästään Suomessa vaikuttaminen ei ole mielestäni edes vaihtoehto. Voimme olla vain erittäin tyytyväisiä, että vastaanotto ulkomailla on ollut hyvää. 

Miltä Gorephilian tulevaisuus näyttää? 

– Maailmantilanne huomioiden uusi levymme tulee ulos vaikeaan aikaan, koska on hankala saada keikkoja tukemaan sitä. Toisaalta emme ole vetäneet tähänkään mennessä hirveitä määriä keikkoja, joten tilanne ei tunnu kovin poikkeukselliselta. 

– Toivotaan, että ensi vuonna tai sitä seuraavana on vielä kuulijoita hengissä ja pääsisimme tien päälle, sillä tunnen meidän olevan vahvempia kuin koskaan.

Julkaistu Infernossa 8/2020.