Haastis: Turisas – 1000-lukua ja tätä päivää

03.01.2011
Nouse ylös ja taistele!
Kuva: Turisas ei säästele paukkuja helmikuussa julkaistavalla Stand Up and Fight -levyllään. Yhdeksän kappaleen kokonaisuus tarjoilee mahtipontista, suurieleistä ja massiivista musiikkia, joka muistuttaa välillä enemmän elokuvien taistelukohtausten sinfoniapauhua kuin metallia. Kolmen vuoden takainen The Varangian Way oli tiukka temaattinen kokonaisuus viikinkien matkasta itään. Stand Up and Fight jatkaa siitä, mihin edeltäjä jäi, mutta jatko-osa se ei ole. – Tavallaan se tarina jatkuu siitä, kun viikingit saapuvat Bysanttiin ja jatkavat seikkailujaan siellä. Se on kuitenkin vain pohjakerros, jonka päälle on rakennettu kaikkea muuta, laulaja Mathias ”Warlord” Nygård kertoo. Levyn kappaleet eivät kerro vain tuhannen vuoden takaisia tarinoita, vaan peilaavat aivan yhtä hyvin tämänkin päivän ihmisten tuntemuksia. Kun Nygård halusi päästä sisälle palkkasotilaiden mieliin, hän perehtyi muun muassa Bosnian sodan kokeneiden kertomuksiin. Kun taas piti saada tuntua imperiumin tuhoon, Nygård ammensi esimerkiksi Neuvostoliiton viime vaiheista. – Pyrin kutomaan kiehtovia tarinoita, joissa on joku sanoma ja jotka toimii jossakin tietyssä ajassa ja paikassa. Mutta samalla ne käsittelee hyvin perimmäisiä asioita, eikä ole mitään merkitystä, tapahtuuko ne Bysantissa vai Bosniassa. – Halusin, että sillä mitä biiseissä lauletaan olisi tarjota kuuntelijalle tässä päivässä muutakin kuin joku kiva tarina. Ei kivassa tarinassakaan ole mitään vikaa, mutta siinä käy helposti niin, että lauletaan oikeastaan ei-mistään. Fear the Fear -kappaleen tekstissä mainitaan jopa televisio. Sana pomppaa jonkin verran korville levyllä, jonka kannessa on helvetin iso viikinki miekka tanassa. – Ei se ole koskaan ollut mikään linjaveto, että me voitaisiin käyttää vain sanastoa, joka olisi esiintynyt 1030-luvun Bysantissa, Nygård hymyilee. – Nyt on aiempaa vahvemmin läsnä se ajatus, että levyn sisältö on ajallisesti eri tasoissa. Esimerkiksi Stand Up and Fight voi olla kuvaus siitä, kun vituttaa tehdä levyä kesällä studiossa kun muut on rannalla, mutta yhtä hyvin se voi olla joku megalomaaninen miekkailukohtaus. Teksti: Vilho Rajala Isompaa Turisas-juttua 28.1. ilmestyvässä Infernossa!

Turisas ei säästele paukkuja helmikuussa julkaistavalla Stand Up and Fight -levyllään. Yhdeksän kappaleen kokonaisuus tarjoilee mahtipontista, suurieleistä ja massiivista musiikkia, joka muistuttaa välillä enemmän elokuvien taistelukohtausten sinfoniapauhua kuin metallia.

Kolmen vuoden takainen The Varangian Way oli tiukka temaattinen kokonaisuus viikinkien matkasta itään. Stand Up and Fight jatkaa siitä, mihin edeltäjä jäi, mutta jatko-osa se ei ole.

– Tavallaan se tarina jatkuu siitä, kun viikingit saapuvat Bysanttiin ja jatkavat seikkailujaan siellä. Se on kuitenkin vain pohjakerros, jonka päälle on rakennettu kaikkea muuta, laulaja Mathias ”Warlord” Nygård kertoo.

Levyn kappaleet eivät kerro vain tuhannen vuoden takaisia tarinoita, vaan peilaavat aivan yhtä hyvin tämänkin päivän ihmisten tuntemuksia.

Kun Nygård halusi päästä sisälle palkkasotilaiden mieliin, hän perehtyi muun muassa Bosnian sodan kokeneiden kertomuksiin. Kun taas piti saada tuntua imperiumin tuhoon, Nygård ammensi esimerkiksi Neuvostoliiton viime vaiheista.

– Pyrin kutomaan kiehtovia tarinoita, joissa on joku sanoma ja jotka toimii jossakin tietyssä ajassa ja paikassa. Mutta samalla ne käsittelee hyvin perimmäisiä asioita, eikä ole mitään merkitystä, tapahtuuko ne Bysantissa vai Bosniassa.

– Halusin, että sillä mitä biiseissä lauletaan olisi tarjota kuuntelijalle tässä päivässä muutakin kuin joku kiva tarina. Ei kivassa tarinassakaan ole mitään vikaa, mutta siinä käy helposti niin, että lauletaan oikeastaan ei-mistään.

Fear the Fear -kappaleen tekstissä mainitaan jopa televisio. Sana pomppaa jonkin verran korville levyllä, jonka kannessa on helvetin iso viikinki miekka tanassa.

– Ei se ole koskaan ollut mikään linjaveto, että me voitaisiin käyttää vain sanastoa, joka olisi esiintynyt 1030-luvun Bysantissa, Nygård hymyilee.

– Nyt on aiempaa vahvemmin läsnä se ajatus, että levyn sisältö on ajallisesti eri tasoissa. Esimerkiksi Stand Up and Fight voi olla kuvaus siitä, kun vituttaa tehdä levyä kesällä studiossa kun muut on rannalla, mutta yhtä hyvin se voi olla joku megalomaaninen miekkailukohtaus.

Teksti: Vilho Rajala

Isompaa Turisas-juttua 28.1. ilmestyvässä Infernossa!

Lisää luettavaa