Tuskaan kesällä saapuva Ihsahn julkaisee seitsemännen soololevynsä keväällä

Levyn kuvaillaan olevan Ihsahnin suurin irtiotto black metalista.

16.02.2018

Emperor-kippari Ihsahn julkaisee 4. toukokuuta seitsemännen sooloalbuminsa, joka tottelee nimeä Àmr. Levyä on työstetty jälleen pitkäaikaisen luottokumppani Tobias Ørnes Andersenin (Shining, ex-Leprous) kanssa ja levyllä kuullaan vierailevana tähtenä myös Opeth-kitaristi Fredrik Åkessonia.

Ensi kesänä Tuska-festivaaleillakin esiintyvä Ihsahn kertoo kaivaneensa tuoretta näkökulmaa soundimaailmaan tällä kertaa tavanomaisten orkestraatioiden sijaan muun muassa analogisyntikoista. Inspiraatiota on myös haettu muualtakin kuin vain metalli- ja orkesterimusiikista.

– Se on tavallaan kuin aikanaan Emperorissa, kun toimme jouset ja torvet mukaan John Williamsin ja Jerry Goldsmithin soundtrackien inspiroimana, mutta rakastimme myös selkäpiitä karmivia synasoundtrackeja kuten John Carpenterin Halloweenia. Olen kuunnellut myös paljon vanhaa r&b:tä ja hip hop -kamaa, jossa on tiukka 808-soundi. Se on jollain tapaa metalia ja black metalia synkempää monilta osin. Siinä on syvyyttä ja energiaa, joka on mielestäni vangitsevaa, joten haluan tutkia myös niitä sovitustyylejä musiikissani, Ihsahn kuvailee.

Levyn kuvaillaan olevan Ihsahnin tähänastisen uran suurin harppaus black metalin ulkopuolelle. Miehen tavoite on kuitenkin tehdä jokaisesta levystään edellistä synkempi eikä hän ei tietoisesti lähde tavoittelemaan helpommin lähestyttävää tai melodisempaa lopputulosta.

– Olen kuitenkin kasvanut 80-luvun metallin parissa ja minulla on laaja skaala muita musiikillisia vaikutteita, joten päädyn usein melkoisen vastakkaisten elementtien äärelle. Tämä on seitsemäs soololevyni, joten loppujen lopuksi kyse on siitä, millaiset työtavat ja näkökulmat pitävät itseni innostuneena ja liekeissä. Jos en itse innostu työstäni, en voi olettaa muidenkaan olevan sitä.

Levyn kappalelista näyttää seuraavalta:

01. Lend Me the Eyes of the Millenia
02. Arcana Imperii
03. Sámr
04. One Less Enemy
05. Where You Are Lost and I Belong
06. In Rites of Passage
07. Marble Soul
08. Twin Black Angels
09. Wake

Lisää luettavaa