Tutkielmia ihmismielestä ja ihmisestä yksilönä – Mormânt De Snagovin uusi levy ennakkokuuntelussa

Mukana myös laulaja-kitaristin biisikohtaiset kommentit.

12.02.2018

Turkulainen vuonna 2008 perustettu black metal -yhtye Mormânt De Snagov julkaisee tulevana perjantaina eli 16. helmikuuta kolmannen pitkäsoittonsa Depths Below Space and Existence. Uudella julkaisulla venytetään musiikillisia rajoja sekä äärimmäisen death metalin että melodisemman ilmaisun suuntaan. Kuullaanpa levykäisellä jopa häivähdys jazz-sävyjä

Infernon lukijoilla on nyt mahdollisuus tutustua Depths Below Space and Existence -albumiin etukäteen tämän viikon ajan. Saimme lisäksi laulaja-kitaristi M. Lehtivuorelta biisikohtaiset kommentit siitä, mitä levy oikein pitääkään sisällään. Laitahan siis lätty soimaan ja lue kappalekohtaiset esittelyt soittimen alapuolelta!

Mentor Deceived

Levyn avausraita on instrumentaali-intro, joka jatkaa debyyttilevyltä löytyvän Mentor Forever Dead -biisin musiikillista teemaa kasvaen hiljalleen kohti levyn ensimmäistä varsinaista kappaletta.

Never Speak Aloud

Never Speak Aloud käsittelee nyky-yhteiskunnan tilaa ja erityisesti sen digitaalista puolta. Yksilön tulee olla kokoajan varuillaan sen suhteen mitä sanoo, kirjoittaa ja tekee online-maailmassa. Isot yritykset tallentavat ihmisten yksityisyyden palasia järjestelmäänsä ja tiedonkäytönvalvonta, tai miten tiedon palasia yhdistellään, on heikolla tasolla.

Resist

Suora ja yksinkertainen turpaanvetobiisi, jossa käsitellään uskontojen mielettömyyttä. Snagovin historiasta löytyy vastaavalla idealla lukuisia muitakin biisejä, mutta tällä kertaa islam on kritiikin kohteena.

Stories Untold

Levyn pisin biisi, joka sisältää jyrkkien death metal vaikutteiden lisäksi eeppisen väliosan, jossa mukana vierailemassa ammattijazzpianisti.

Stories Untold kertoo nuoresta, joka on joutunut uskonnollisten johtajien hyväksikäytön uhriksi. Luotettaviksi miellettyjen henkilöiden nuorelle tekemät teot jäävät kertomatta julkisuuteen autoritaarisen painostuksen vuoksi ja koston pelossa. Biisissä käsitellään myös sitä, miten tämänkaltaisen nuoren silmissä isotkin yhteiskunnalliset asiat, kuten esimerkiksi erilaiset kriisit, ovat mitättömiä, sillä henkilön sisäinen maailma on niin sekaisin, ettei häntä yksinkertaisesti enää kiinnosta mitkään ulkopuoliset asiat.

Battle Neverending

Hitaammalla poljennolla kulkeva Battle Neverending käsittelee sotaa, yksilön merkityksettömyyttä sodassa, sekä sitä miten ihmisestä paljastuu piilotettuja piirteitä tämän kaltaisissa äärimmäisissä tilanteissa. Musiikillisesti Battle Neverending sisältää muutamia erikoisia ratkaisuja, jonka kaltaisia emme ole aiemmin tehneet.

You’re Next

You’re Next on levyn vanhin biisi, joka on sävelletty jo useita vuosia sitten heti toisen levyn äänitysten jälkeen. You’re Nextin demoversio on julkaistu aiemmin split-julkaisulla.

Idea biisin teksteihin tuli Utøyan saaren tapauksesta. Teksteissä käsitellään sitä dramaattista ylivoimaa, mikä isoimman aseen haltijalla on kriisitilanteessa ja käydään läpi tappajan päässä liikkuvia ajatuksia. Oli sitten kyseessä tilanne, jossa toisella ampuma-ase ja toisella ei, tai tilanne, jossa hävittäjälentokone on avuttomia siviilejä vastaan.

Writhe Infinite

Writhe Infinite käsittelee ihmisen merkityksettömyyttä kosmisessa mittakaavassa. Asiaa havainnollistetaan pohtimalla mustia aukkoja ja ihmisen voimattomuutta tilanteessa, jossa ajaudutaan käsittämättömän voiman syövereihin. Oli sitten kyseessä musta aukko tai vaikkapa tavallinen kuolema, niin melko lopullisesta asiasta puhutaan, ja ihmisten elämä ja teot ovat merkityksettömiä todella kaukaa katsottaessa. Tekstiä ei tule tulkita tieteellisessä mielessä, vaan se on allegoria ihmismielestä.

Musiikillisesti Writhe Infinitessa esiintyy elementtejä monesta eri metallin alatyylistä sekoitettuna luonnollisen kuuloiseksi ja yhtenäiseksi biisiksi. Lisäksi kappaleen c-osassa palataan ensimmäisen levyn Antagonism ja Inquisition -biisien teemoihin.

The Roots of Grief

Levyn lopetusraita on tavallaan levyn nimibiisi, jonka teksteistä albumin nimi itseasiassa löytyykin. Depths Below Space and Existence sisältää albumina useita musiikillisia viittauksia Snagovin historiaan ja myös The Roots of Griefin aloitusriffi on mukaelma toisen levymme Abnormities-biisin riffistä. Lisäksi kappaleen outro (joka on samalla koko levyn outro) on ikään kuin käänteinen versio levyn introbiisistä ja tietysti tässäkin palataan samaan musiikilliseen teemaan debyyttilevyltämme.

The Roots of Griefin teksteissä tehdään matka ihmisen sisimpään, eräänlaiseen henkilökohtaiseen helvettiin. Albumin kansikuva on suora kuvaus tämän biisin kohdasta, jossa henkilö löytää oman ruumiinsa maasta kuolleena ja mätänevänä, sekä samalla hyväksyen ymmärtää oman elämänsä lopullisuuden ja rajallisuuden.

Lisää luettavaa