”Viime vuosina olen kuunnellut paljon Ensiferumia ja Korpiklaania” – haastattelussa tänään Helsingissä mittelöivä vapaapainitähti Rowan

Maailman suurin vapaapainiorganisaatio World Wrestling Entertainment, kavereiden kesken WWE, saapuu pitkästä aikaa Suomeen. Luvassa on kolmituntinen show täynnä verta, hikeä ja sopivan överiä dramatiikkaa. Sekä vähän metallia.

Kuva: Mike Marques

Perjantaina 10.5. koettavassa Helsingin-show’ssa on mukana yhdysvaltalainen Joseph Ruud, joka tunnetaan vapaapainin maailmassa nimellä Rowan. 

Viime syksynä lievästi loukkaantunut karpaasi teki paluun painiareenoille tänä keväänä. Eritoten paluunsa jälkeen Rowan on yllättänyt metallia ymmärtävät katsojat sonnustautumalla suorissa WWE-lähetyksissä Behemothin, Amon Amarthin, Myrkurin ja Korpiklaanin bändipaitoihin. 

– Olen aina pitänyt metallimusiikista, erityisesti kaikesta eeppisestä ja folkmetallisesta kamasta, Rowan kertoo. – Amon Amarth on skandimetallista ehdoton ykkössuosikkini. Siinä bändissä on kohdallaan kaikki: eeppiset melodiat, raskaat riffit, viikinkiteemat ja ikiaikainen tunnelma, joka tuntuu kattavan vuosisatoja. 

– Viime vuosina olen kuunnellut paljon myös Ensiferumia ja Korpiklaania, jotka todella hallitsevat folk metal -juttunsa. Children of Bodom on varmasti teille suomalaisille itsestäänselvyys, myös he ovat tehneet hienon uran. 

Rowan kertoo suurimman innostuksen pohjoiseen metalliin syntyneen muutama vuosi sitten, kun hän asui tovin Norjassa. 

– Osallistuin Alt for Norge -tosi-tv-ohjelmaan, jossa joukko ihmisiä eri puolilta maailmaa matkusti pari kuukautta ympäri Norjaa ja tutustui paikalliseen kulttuuriin, ruokaan ja kokemuksiin Oslosta Jäämeren rannoille. Opin valtavasti pohjoismaisesta kulttuurista, mutta ennen kaikkea kokemus sai minut heräämään toden teolla siihen, miten suurella intohimolla paikalliset suhtautuvat musiikkiin. 

– En ollut uskoa silmiäni, kun ymmärsin, miten paljon metallibändejä niin pikkuruisen oloisista maista tulee. Jos asiaa mitattaisiin suhteessa väkilukuun, skandit ovat metallin maailmanmestareita. Sittemmin olen saanut kokea WWE:n ansiosta Tukholman ja Kööpenhaminan, enkä malta odottaa Helsingin-show’ta. Pyrin ottamaan jokaisella matkallani tuntumaa paikalliseen musiikkiin. 

Rowan on kotoisin Yhdysvaltojen Minneapolisista ja kertoo, ettei tilanne siellä ole ihan vastaava. 

– Ihmiset hehkuttavat, miten paljon Yhdysvalloista tulee loistavaa metallia ja miten onnekas olen, kun saan elää kaiken sen keskellä, Rowan hymähtää. 

– He eivät aina muista, miten massiivinen Yhdysvallat on. Jos keksitte 50 hyvää amerikkalaista bändiä, se saattaa tarkoittaa yhtä tai vähemmän per osavaltio. Bändejä kyllä riittää, mutta huippubändejä on vähän. En siis voi sanoa, että kotiseuduillani olisi juuri metalliskenellä juhlittu. Onneksi ulkomaiset bändit käyvät siellä. 

Avoimesti metallia fanittavan Rowanin WWE-tunnusbiisit ovat olleet metallin sijaan kantria, mikä tulee Rowanin mukaan muuttumaan lähiaikoina. 

– Työstän parhaillaan Anthraxin Jay Rustonin kanssa uutta teemabiisiä, jossa tulee olemaan paljon vaikutteita juuri skandinaavisesta metallista. Haluan, että siitä tulee iso, energinen ja tarttuva. Olen jo pitkään halunnut teemakappaleen, joka todella sopii WWE-show’n sisääntuloihin ja samalla paremmin omaan musiikkimakuuni. 

Rowanin ylistämä Amon Amarth julkaisi muutama viikko sitten uuden Raven’s Flight -musiikkivideon, joka oli miehelle pienen unelman täyttymys. 

– Oli valtava kunnia päästä [ex-UFC-painija] Josh Barnettin kanssa mukaan sille. Vaikka video on toteutettu tietokonein, se sisältää juuri sitä kuvastoa, josta Amon Amarth tunnetaan, ja joka on myös itselleni metallissa kaikkein tärkeintä. 

Rowan hymähtelee leppoisasti, että metallimusiikki ja vapaapaini ovat fiilikseltään niin lähellä toisiaan, että raskaammat biisit istuisivat monen painijan teemoiksi ja aika moni metallimuusikko sopisi puolestaan painijaksi. 

– Tiedän, että Bubba Ray Dudley ja Cesaro ovat metallifaneja, ja olenkin aina sanonut, että heillä tulisi olla teemoinaan heviä. Mitä taas tulee metallimuusikoihin, niin Amon Amarthin Johan Heggin ja Behemothin Nergalin ei tarvitsisi muuttaa itsessään mitään sopiakseen vapaapainiin. He olisivat bad ass -mallin vapaapaini-ilmestyksiä ihan sellaisenaan.

WWE Live Helsingin Jäähallissa perjantaina 10. toukokuuta. Juttu julkaistu Infernossa 4/2019.