”Vihaisuus välittyy kuulijalle entistä paremmin” – haastattelussa Foreseen

Villisti riepottelevalla Helsinki Savagery -albumilla levytysuransa avannut Foreseen kiristää kakkoslevyllä ruuvia entisestään. Tällä kertaa tukka pölisee jopa poikkeuksellisen tiukoissa merkeissä.

14.08.2017

 

Tuore Grave Danger -levynne kuulostaa aiempaa vihaisemmalta ja hurjemmalta – ei ihme, että levy sai edellisen numeromme arviossa puolta kirvestä vaille täydet pisteet. Onko uusi albumi omasta mielestänne edeltävää rankempi kokonaisuus?

– Mun mielestä se on ihan selkeästi omaa reagointia tän maailman menoon. Onhan se viha ollut tekemisen pohjana alusta asti, mutta ehkä viime lp:n äänitysten jälkeen soitetut keikat ja ylipäätään kaikki muu karttunut kokemus ovat auttaneet siinä, että vihaisuus välittyy myös kuulijalle entistä paremmin, basisti Joonas Hakaste myöntää.

– Viime albumin jälkeen meillä on myös vaihtunut toinen kitaristi ja basisti, mikä on osaltaan kehittänyt bändiä.

Millaiset aiheet inspiroivat Grave Dangerin sanoituksia?

– Ainoastaan todelliset. Grave Dangerilla on biisejä esimerkiksi Talvivaarasta, koirankoulutuksesta, leikkauspolitiikasta, ääriajattelusta ja verenperintönä kulkevasta alkoholismista.

Foreseen on soitellut keikkoja myös Yhdysvaltain länsiosissa, missä yhtye raapaisi hiljattain kasaan mukavat viisitoista näytöstä Massachusettsista Teksasiin. Eräänlainen Pohjois-Amerikan vastaisku koetaan kesäkuun alkupuolella, kun Foreseenin kolmelle Suomen-keikalle saapuu vieraaksi Kanadalainen thrash metal -yhtye Cauldron.

– Jep. Vastaillaan näihin kysymyksiin parhaillaan pakussa teksasilaisella moottoritiellä. Onhan se hieman surrealistista soittaa Tampan legendaarisella skeittiparkilla omia biisejä, joita paikalliset osaa laulaa mukana. Meininki siis on todellakin ollut kohdallaan!

Musiikkinne energisyys saattaa olla monelle jurolle, verkkaiseen mollilaahaukseen tottuneelle suomalaiselle aika vierasta. Koetteko että musiikkinne menee paremmin läpi ulkomailla?

– En mä oikein usko, että se on tippaakaan energisyydestä kiinni. Onhan ulkomailla toki enemmän potentiaalista yleisöä ja mahdollisuuksia kiertää. Suomessa kuitenkin on aika rajoitettu määrä keikkapaikkoja, eikä samoissa paikoissa voi pyöriä jatkuvasti.

Crossoverin nimissä on puskettu ulos ties minkälaista hassuttelukamaa, mutta mikä on huumorin merkitys Foreseenin toiminnassa – onko sille sijaa musiikissanne?

– Totta kai huumorilla on merkitystä ihan jo selviytymiskeinona. Kun viisi ihmistä viettää jatkuvasti aikaa yhdessä ja istuu kaksi viikkoa keskenään pakettiautossa, voisi tehdä aika tiukkaa, jos ei osaisi nauraa. Meidän musiikilla ja huumorilla ei sitten taas ole mitään tekemistä keskenään.

Juttu on julkaistu Infernon numerossa 5/2017.

Lisää luettavaa