”Voimakkuus, miehekkyys ja periksiantamattomuus on homman nimi” – haastattelussa Cataleptic

Kotimaisen Catalepticin kakkoslevyllä katse kohdistuu omien kengänkärkien sijaan ryhdikkäästi eteenpäin. Albumi on kaikessa synkkyydessäänkin varsin nostattava ja voimaannuttava musiikkikokemus.

Kuva: Sami Niinikoski

Viimeisin tuotoksenne Forward on ollut ulkona jonkin aikaa. Millainen levy on kyseessä?

– Omaa polkuaan kulkeva, herkuleaaninen ja voitokas death/doom metal -monoliitti täynnä timanttisia riffejä, tyylitajuisia melodioita ja testosteronia tihkuvaa laulusuoritusta, kitaristi-laulaja Sami Iivonen kuvailee.

– Olemme erittäin tyytyväisiä lopputulokseen, ja harppaus eteenpäin ensimmäisestä levystämme [Strength Within, 2011] on jättiläismäinen.

Bändillänne on tapana kirjoittaa aika pitkiä, usein yli kymmenminuuttisia kappaleita, ja uuden nelibiisisen levyn päättävää Disown – Obliteratea voisi kuvailla jopa järkälemäiseksi. Miksi ihmeessä biisien tulee olla näin mittavia?

– Tämäntyylisessä musiikissa kappaleiden pituudet kasvavat kuin huomaamatta. Katsotaan, kasvavatko ne vielä ensi levylle vai onko tuo reilut 22-minuuttinen rykäisy bändin maksimisuoritus.

– Mihinkään kolmen ja puolen minuutin radiosoittoystävällisiin kappaleisiin ei ole tarkoitus siirtyä. En siis suosittele musiikkiamme tarkkaavaisuushäiriöisille.

Catalepticin musiikissa elävät hyvässä harmoniassa puhdasverinen ja eleetön voima, murskaava raskaus sekä syvältä kouraiseva synkkyys. Mikäli bändille pitäisi löytää musiikillisia verrokkeja, esiin voisi nostaa vaikkapa parin ensimmäisen levynsä aikaisen Katatonian ja suomalaisen TotalSelfHatredin.

Mitkä artistit itse näkisitte hengenheimolaisinanne?

– Celtic Frost, vanha Paradise Lost ja vanha Anathema, mutta emme kuulostaa suoraan miltään näistä bändeistä. Vaikutteita tulee aina funeral doomista black metalin kautta Conan the Barbarianiin.

Sanoistanne tulee helposti fiilis, että musiikissa on synkkyydestään huolimatta aika positiivinen sävy. Mitä olet mieltä tällaisesta tulkinnasta?

– Positiivinen on ehkä väärä sana, mutta tottahan tuo on, että mitään ruikuttavaa itkurokkia emme ole. Voimakkuus, miehekkyys ja periksiantamattomuus on homman nimi, eli meiltä ei löydy ranteenviiltelyä vaan tiukkaa eteenpäin menoa.

Kahden ensimmäisen levynne välillä kului kuutisen vuotta. Millaiselta bändin jatko näyttää – säilyykö levytystahti edelleen yhtä verkkaisena?

– Operaatio ”Joulumarkkinoille 2023” on jo lähtenyt käyntiin, mutta mikään kiire uuden materiaalin kirjoittamisessa ei ole.

– Tarkoituksenamme on koluta keikkalavoja pienen tauon jälkeen, ja ensimmäinen esiintymisemme sitten vuoden 2014 järjestetäänkin Helsingin Hard Rock Housessa 27.5. Gorephilian ja Ymir’s Bloodin kanssa.

Juttu on julkaistu Infernon numerossa 4/2017.