#103: Barge to Hell – Ökyluksusta karvapäille

Karibianmerellä seilaava Majesty of the Seas pakkautui jälleen täyteen pitkätukkia joulukuun alussa. Risteilyn nimi oli Barge to Hell, mutta helvetin sijaan päämääränä olivat Bahamasaaret ja pääkaupunki Nassau. Matkalla soi hevi. Taukoamatta.

Teksti ja kuvat: Vilho Rajala

Maanantaina 3.12.2012. Miami ei suotta mainosta itseään maailman risteilypääkaupunkina. Kaupungin satama on täynnä toinen toistaan korskeampia laivoja ja Karibianmeri lienee maailman tunnetuin risteilykohde, kiitos muun muassa legendaarisen Lemmenlaiva-sarjan.

Vahva mutta lempeä merituuli silittelee Majesty of the Seas -laivaan jonottavaa väkeä. Vaikka lämmintä on reippaasti päälle parikymmentä celsiusta, ihmisillä on yllään nahkatakkeja, mustia housuja, rässiliivejä ja huppareita. Lentokenttämäisten turvatarkastusten ja ikuisuuksia kestävän check-in-jonotuksen jälkeen etsin hyttini, jossa vastaan tulee Bill Cosbyn näköinen huonepalvelija, jamaikalainen Calvin.

Juuri niin, huonepalvelija. Calvin kyselee tarkkaan, haluanko hyttini (stateroom, ei cabin) siivottavan kerran vai kahdesti päivässä. Mietin, kuka ihmeen kahjo haluaa siivouksen kahdesti päivässä.

Taitaa olla niin, että yleensä tällaisilla luksusristeilyillä ihmiset odottavat kaiken olevan tiptop aina överiyteen asti. Hytin televisioruudussa esitellään risteilyetikettiä vitsikkään visailuohjelman malliin. Ei uimapuvuissa ravintoloihin, ei flirttiä henkilökunnan kanssa ja niin edelleen. Hetken päästä opetetaan yksityiskohtaisesti pesemään käsiä. Hyvä että osaan nyt senkin.

Laivan Save the Waves -jeesustelu hymyilyttää. Joo, kierrätetään jätteet ja pyritään säästämään sähköä ja vettä. Eivätköhän laineet säästyisi parhaiten sillä, että tällaiset purtilot eivät pyörisi niitä halkomassa.

Majesty of the Seas vetää melkein kolmetuhatta matkustajaa, mutta nopeasti käy selväksi, että tällä kertaa risteily ei ole läheskään loppuunmyyty. Kun kaikki matkustajat komennetaan kokoontumispaikoille turvaohjeistusta varten, kannella on väljää. Myöhemmin käy ilmi, että väkeä on vain vähän yli 1200.

Kun katsoo esiintyjälistaa, väljyys ei yllätä. Barge to Hell -konsepti on vähän outo. Järjestäjäpulju Ultimate Music Cruises on aiemmin luotsannut menestyksekkäästi kaksi 70 000 Tons of Metal -risteilyä, joiden ohjelmistossa on ollut isojakin nimiä aina Nightwishistä lähtien. Nyt tunnetuimmat nimet ovat Paradise Lostin, Sepulturan ja Soilworkin luokkaa. Lisäksi kolmas 70 000 Tons on aivan kohta. Olikohan tämä nyt ihan loppuun asti mietitty?

Vaan vähät siitä, täällä ollaan! Kun laiva lipuu satamasta merelle, on pakko hymyillä. Ihmisten silmät loistavat. Ökyristeilijä tuntuu pieneltä kaupungilta. Keikkalavoja on kolme ja erilaisia ravintoloita viisi. Siihen päälle tietenkin pubit, kasinot ja laivan lukuisat muut palvelut, kuten fitness centerit ja kauneushoitolat, joihin lieneekin tulevina päivinä tunkua.

Kyllähän täällä viihtyy.

Lue koko juttu Infernon numerosta 1/2013 (#103)!