#103: Vorum – Hiljaa paha tulee

Ahvenanmaalainen Vorum nousi esiin rajulla paineella lähes neljän vuoden takaisen Grim Death Awaits -ep:n myötä. Kieli syyhyten odoteltu debyyttitäyspitkä Poisoned Void on pitkällisen hiomisen jälkeen valmis. Luvassa on odotetusti sysimusta matka tuntemattomiin syvyyksiin.

Teksti: Joni Juutilainen

Suurimmat yllätykset tulevat aina odottamatta. Kun laitoin soittimeeni kesällä 2008 (tuolloin vielä Haudankaivaja-nimellä toimineen) Vorumin kämäiseltä näyttäneen cd-r-demon, en ollut uskoa kuulemaani. Korvakuulokkeista rytisi esiin vanhakantaista, mutta tuoreella ja vimmaisella energialla piestyä death metalia sellaisella intensiteetillä, että järki oli lähteä siltä istumalta.

Samaan koukkuun takertuivat pian myös muutamat muut lehtemme skribentit, ja bändin nimi levisi myös suomalaisessa metalliundergroundissa sen kuuluisan kulovalkean tavoin. Toistaiseksi ainoana ilman ensimmäistäkään virallista julkaisua kulkeneena yhtyeenä Infernon kannessa (#63, 2009) esiintynyt ryhmä herätti innostusta myös vanhempien metallimusiikkitekijöiden joukossa, ja saattoipa joku arvella Vorumia Bloodbathin kaltaiseksi salassa pidetyksi death metalin supergroupiksikin.

Mistään tällaisesta ei kuitenkaan ole kyse. Vorum on syntynyt rehelliseltä treenikämppäpohjalta, ja nuorten miesten ainoana tavoitteena on alusta saakka ollut luoda mahdollisimman hyvää ja aitoa death metalia muiden muassa Nihilistin, Mercilessin ja Morbidin löyhkäävässä hengessä.

Kitaristi Matti Jalava onkin ilmeisen tyytyväinen Poisoned Void -levyn analogiseen soundiin ja aika perhanan tujuun lopputulokseen, vaikka levyn valmistelu veikin odotettua enemmän aikaa.

– Ajatuksena ei ollut venyttää julkaisua näin paljon. Syynä ovat olleet jäsenten eri paikkakunnilla asumiset työn, opiskelun ja muun vastaavan merkeissä, minkä vuoksi ei ollut mahdollista työstää levyä ja soittaa yhdessä halutulla tavalla. Koko homma levittäytyi pieniin sessioihin pitkin kulunutta aikaa. Muita vastoinkäymisiä, erityisesti loppupäässä, olivat erilaiset tekniset ja muut tyypilliset syyt, kuten esimerkiksi paskaksi menneet tietokoneet tai kadonneet kitararaidat.

Lue koko juttu Infernon numerosta 1/2013 (#103)!