Mainos: Miten valita paras Bluetooth-kaiutin?

Bluetooth-kaiuttimet ovat tulleet suosituiksi vaihtoehdoiksi musiikin kuuntelussa, sillä niissä ei ole rajoittavia johtoja.

30.01.2024

Mainos: Hobby Hall

Bluetooth-kaiuttimet tarjoavat langattoman ja monipuolisen vaihtoehdon, joka ei tingi äänenlaadusta. Bluetooth-tekniikka ja kannettavat äänentoistolaitteet ovat kasvava bisnes, joten markkinoilla on saatavilla valtava valikoima erilaisia malleja.

Ennen kuin teet ostopäätöksen, on tärkeää harkita joitakin tekijöitä, kuten kaiuttimen kannettavuutta, ominaisuuksia, muotoilua ja äänenlaatua.

Onko kaiutin kannettava?

Kaiuttimen kannettavuus on yksi tärkeimmistä tekijöistä Bluetooth-kaiutinta valitessa. Jotkut kaiuttimet, kuten JBL Go 3, ovat niin pieniä, että ne mahtuvat helposti taskuun tai käsilaukkuun.

Toiset kaiuttimet puolestaan ovat painavampia ja suunniteltu enemmän kotikäyttöön. Tällainen on esimerkiksi hyvä silloin, kun peset pyykkiä: laita kaiutin päälle, pesukone käyntiin ja jammaile musiikin tahtiin pyykkiä pestessäsi. Jos tarvitset uuden pyykinpesukoneen, sellainen löytyy esimerkiksi Hobbyhall.fi-verkkokaupasta.

Matkakaiuttimet, kuten Tribit Stormbox Micro 2, ovat täydellisiä pakattavaksi matkalaukkuun tai kuljetettavaksi mukana kaupungilla. Ne tarjoavat tasapainoisen äänenlaadun ja kannettavuuden. Esimerkiksi Jyväskylä majoitus ei välttämättä tarjoa mahdollisuuksia musiikin kuunteluun, joten nappaa matkalle mukaasi oma kaiutin.

Suuremmat kaiuttimet puolestaan tarjoavat täyteläisemmän äänen, mutta saattavat olla vähemmän kannettavia.

JBL Flip 6 kestää yhdellä latauksella jopa 12 tuntia, kun taas Charge 5 tarjoaa jopa 20 tunnin akkukeston. Hyvä vaihtoehto keskitien tienoilla on JBL Flip 6 tai Charge 5, jotka tarjoavat hyvän tasapainon näiden tekijöiden välillä.

Onko kaiutin Bluetooth 4 vai 5?

Bluetooth-kaiuttimia on saatavilla sekä Bluetooth 4- että Bluetooth 5 -versioina. Bluetooth 5.0 tarjoaa neljä kertaa pidemmän kantaman kuin Bluetooth 4.2 ja on myös nopeampi. Lisäksi Bluetooth 5 on yhteensopiva useiden älykotilaitteiden kanssa, joten musiikin kuuntelu kotona helpottuu.

Monet uudemmat älypuhelimet tukevat Bluetooth 5.0 -versiota, ja niiden avulla voit yhdistää useita laitteita yhteen kaiuttimeen. Kannattaa siis valita Bluetooth 5.0 -yhteensopiva kaiutin, jotta saat parhaan langattoman kokemuksen. Tällainen voi olla myös hyvä elektroniikkalahja elektroniikkaa rakastavalle.

Onko kaiutin vesitiivis?

Vesitiivis kaiutin on tärkeä ominaisuus, jos aiot käyttää sitä ulkona tai kosteissa olosuhteissa. IP-luokitus kertoo, kuinka vesitiivis ja pölytiivis elektroninen laite on. IP67-luokitus on hyvä valinta, sillä se takaa suojan 30 minuutin ajan jopa 1 metrin syvyydessä. Esimerkiksi Bang & Olufsen Beosound A1 on IP67-luokiteltu, joten se kestää vettä ja pölyä hyvin.

Jos tarvitset kaiutinta, jota voit käyttää altaassa tai vedessä, kannattaa valita IP68-luokiteltu kaiutin, joka kestää upottamisen 1,5 metrin syvyyteen jopa 30 minuutin ajaksi. Jos suunnittelet rannalle menoa, kannattaa valita kelluva kaiutin, kuten UE Wonderboom 3.

Onko kaiutin älykäs?

Nykyään monet Bluetooth-kaiuttimet ovat älykkäitä ja tukevat ääniohjausta. Tämä tarkoittaa sitä, että voit käyttää virtuaaliavustajia, kuten Amazon Alexaa tai Google Assistantia kaiuttimen kautta. Esimerkiksi Amazon Echo -sarjan kaiuttimet tukevat Amazon Alexaa, ja Googlella on oma Nest-sarja.

Tämä on kätevä ominaisuus esimerkiksi silloin, kun kokkaat keittiössä ja haluat seurata reseptejä digitaalisesti.

Monet langattomat kaiuttimet tukevat joko toista tai molempia näistä virtuaaliavustajista. Jos haluat älykkään ja kannettavan kaiuttimen, Sonos Roam tarjoaa langattoman käytön, ääniohjauksen ja liikuteltavuuden. Esimerkiksi Black Friday -tarjoukset voivat sisältää joskus hyviä tarjouksia kaiuttimiin.

Onko kaiutin monihuonekäyttöinen?

Moni Bluetooth-kaiutin tukee langattomia tekniikoita, kuten Bluetoothia ja Wi-Fiä, joten monihuoneääni on mahdollinen. Esimerkiksi Audio Pro Addon C10 MkII tukee monihuonekäyttöä AirPlay 2:n, Chromecastin ja Audio Pron omalla sovelluksella.

Sonos Era 100 on toinen erinomainen vaihtoehto monihuonekäyttöön. Sitä voidaan hallita Sonos-sovelluksella, ja se integroituu useiden suoratoistopalveluiden kanssa. Voit liittää useita kaiuttimia yhteen monihuonejärjestelmään. JBL Flip 6 -kaiutin tukee myös monihuonekäyttöä PartyBoost-toiminnon avulla, joka mahdollistaa useiden kaiuttimien yhdistämisen Bluetoothin kautta.

Lisää luettavaa