Mainos: Rockfest on suurien tunteiden festivaali – moni rakastettu bändi nähdään Suomessa viimeistä kertaa

Hyvinkään Rockfest juhlitaan 8.–10. kesäkuuta. Mikäli raskas rock on mieleesi, ei tätä tykimpää festivaalia löydy.

17.04.2023

Mainos: Rockfest

Hyvinkään Rockfest kerää yhteen monia maailman rakastetuimmista rockbändeistä. Mötley Crüe, Def Leppard, Danzig ja Pantera ovat malliesimerkkejä suurista instituutioista, joiden musiikin parissa moni on kasvanut aikuiseksi ja jotka ovat olleet läsnä monenlaisissa elämän solmukohdissa. Yhtyeiden levyt saattavat tuntua jopa läheisiltä ystäviltä, ja niiden kappaleet ovat soineet monen tärkeän hetken taustalla.

Mutta aika aikaa kutakin, eikä mikään kestä ikuisesti. Rockfestin kattauksen yllä leijuu sikäli haikea tunnelma, että tapahtumassa esiintyy useampikin maineikas kokoonpano, joka saattaa vierailla Suomessa viimeistä kertaa.

Danzig

Esimerkkitapaus tällaisesta on Danzig, joka nousee Rockfestissä päälavalle lauantaina. 1970-luvulla Misfitsissä aloittanut ja vuonna 1987 oman nimikkoyhtyeensä perustanut Glenn Danzig on varttunut jo 67 vuoden ikään, ja viime vuosina mies on kertonut aikovansa vetäytyä eläkepäiviä viettämään. Kesäkuun jälkeen tätä raskaan rockin jättiläistä ei Suomessa enää nähdä, joten nyt kannattaa lähteä liikkeelle – erityisesti kun mies aikoo esittää vuonna 1988 julkaistun Danzig-debyyttinsä kokonaisuudessaan! Saattaapa sieltä se Dirty Black Summerkin vielä kajahtaa kaupan päälle.

Rancid

Toinen varsin todennäköisesti viimeisen Suomen-keikkansa esittävä orkesteri on Rancid. Kalifornian Berkeleyssä perustettu punkrockin klassikkobändi nähtiin Suomessa edellisen kerran vuonna 1996, joten kovin vilkkaasti ei tämä orkesteri Pohjois-Eurooppaan asti riennä. Mikäli seuraavaan kertaan menee taas yli 20 vuotta, niin, noh, seuraavaa kertaa ei sitten varmaankaan tule.

Pantera

Mitä Panteraan ja Mötley Crüeen tulee, näidenkin yllä leijuu runsaasti kysymysmerkkejä. Pantera tietysti ehdittiin jo kertaalleen kuopata, mutta metallijättiläisen nimi nostettiin vielä kertaalleen parrasvaloihin uudistuneella miehityksellä suoritettavan juhlakiertueen ajaksi. On täysi mysteeri, jatkuuko orkesterin taival enää tämän rundin jälkeen. Mötleykin on ehtinyt jättää jo useaan otteeseen jäähyväisiä, mutta toistaiseksi bändi on ilmaantunut takaisin taistelutantereelle lopettamisuhosta huolimatta. Vaan kuinka monta elämää klassikkobändillä on enää jäljellä?

Xysma

Tietysti Rockfestissä on ilahduttavasti mukana sellaisiakin yhtyeitä, joiden uskoi jo kadonneen ajan hiekkaan, mutta jotka ovatkin ilmaantuneet takaisin esiintymislavoille. Harva uskoi esimerkiksi Xysman paluuseen, mutta niin vain tämä kotimainen kulttiyhtye julkaisi maaliskuussa ensimmäisen albuminsa 25 vuoteen. Levyä seuraa tietysti kiertue, ja Hyvinkäälläkin päästään kesäkuussa ihmettelemään, mitä kaikkea nämä kimurantin erikoismetallin asiantuntijat ovat 2020-luvulla keksineet.

Monster Magnet

Myös Monster Magnet on noussut uuteen kukoistukseen Dave Wyndorfin selvitettyä terveys- ja päihdeongelmansa. Yhtyeen tuore A Better Dystopia -coverlevy otettiin kiitellen vastaan, ja keikalla yhtye on paremmassa iskussa kuin vuosikymmeniin. Thrash-titaani Testamentin laatu on puolestaan pysynyt tasaisena läpi vuosikymmenten, ja viimeisin albumi Titans of Creation edusti yhä vain sitä varmaa ammattitaitoa, mistä metalliveteraani tunnetaan. ”Tunnin mittainen levy on aimo paketti vauhdikasta ja energistä mutta tarttuvaa thrashiä”, kiitteli Kimmo K. Koskinen Soundin levyarviossa.

Swallow the Sun / Jussi Ratilainen

Kotimaisista veteraaneista sopii nostaa esille Swallow the Sunin ja Rotten Soundin, joiden tuoreet julkaisut keräävät kiitosta aivan yhtä paljon kuin menneinä vuosikymmeninä esitellyt levyt. Swallow the Sunin hidas, murheellinen ja ahdistunut musiikki on koskettavampaa kuin koskaan, ja Rotten Soundin raivopäinen paahtaminen käy päälle vähintään yhtä hurjalla intensiteetillä kuin orkesterin nuoruusvuosina 1990-luvulla.

Entä sitten Rockfestin tulokasosasto? Sitäkin riittää kyllä. Tapahtumassa konsertoi monia kiinnostavia bändejä, jotka ovat vielä aivan uransa alkumetreillä. Nämä ovat nimiä, joihin moni ottaa festareilla vasta ensituntumaa, mutta jotka saattavat olla muutaman vuoden kuluttua jo päälavan suuria tähtiä.

Cleopatrick

Yksi tällainen yhtye on kanadalainen Cleopatrick, jonka piti konsertoida jo viime vuonna Hyvinkäällä, mutta tuolloin keikka ei logistiikkapuolen ongelmien vuoksi onnistunut. Jo lapsuusvuosinaan ystävystyneiden Luke Gruntzin ja Ian Fraserin muodostama yhtye esittää vimmaista vaihtoehtorockia, joka on kuin tehty fiilisteltäväksi aurinkoisena kesäpäivänä festareilla. Yhtä vauhdikasta rockia esittää kotimainen Block of Flats, joka yhdistää punkin räimeeseen häpeilemättömiä popvaikutteita. Orkesteri nimeää esikuvikseen muun muassa Biffy Clyron ja Disco Ensemblen, ja näiden vaikutus todella kuuluu porvoolaisyhtyeen vauhdikkaassa ulosannissa.

Kun Hyvinkäällä jyräävät vielä muun muassa punkrock-suuruus Sick of It All, ranskalainen kokeellisen metallin asiantuntija Igorrr, lasvegasilainen raskaan rockin myllyttäjä Escape the Fate ja 1980-luvun kimalletta rakastava Nestor, on tarjolla varmasti jokaiselle jotain ihmeteltävää. Saavu paikalle viettämään tunteikasta rockjuhlaa – parempaa tapaa viettää suomalaista kesäpäivää saa hakea!

Lisää luettavaa