Arvaamatonta groovea, metalcorea ja melodista deathiä kiinnostavassa tasapainossa – arviossa Infected Rain

Julkaistu Infernossa 9/2019.

Infected Rain
Endorphin
Napalm

Tämä orkka jäi mieleeni monipuolisesti ja hanakasti hyökkäävästä esityksestään viime kesän Qstockissa. Eikä selvästi syyttä. Niinkin erikoisesta metallimusiikkikohteesta kuin Moldovan Chișinăusta ponnistava yhtye sekoittelee musiikissaan modernin metallin tyylikirjoa. Mistään muovisesta roiskimisesta ei ole kyse, vaan bändi taitaa asiansa.

Yhtyeen vivahteikasta ja äkkiväärän alavireistä murjontaa on hankala lokeroida, mikä ei ole toki tarpeellistakaan. Arvaamatonta groovea, metalcorea ja melodista deathiä naittava ilmaisu on jotakin, mitä ei kuule kovin usein. Monitahoisen tarttuvuuden, rujouden ja ilmavuuden välille on löydetty kiinnostava tasapaino. 

Nykytekniikkaa ja kokeilevuutta kursailematta hyödyntävä viisikko on saanut levylleen paljon maukkaita rytmisiä ja tunnelmallisia oivalluksia. Yhtyeen suurin voimavara on silti ehdottomasti laulaja Elena Cataragan voimakas, mukautuva ja vahvasti päälle hyökkäävä keuhkoaminen. Sopivana vastavoimana naiselta taittuu myös oikein nätti ja keveä puhdas tulkinta.

Vuodesta 2008 toimineen bändin nelosalbumi säilyttää tasaisen tehokkaan tasonsa pitkälti koko kestonsa. Hullaannuttavimmat ässävedot tarjoaa kuitenkin levyn puolivälin Pendulum–Passerby–Lure-biisikolmikko. Kaikkiaan Infected Rainin voisi laskea hyväksi esimerkiksi eteenpäin katsovasta, innovatiivisesta ja omaehtoisesta nykymetallibändistä.