Autenttisen primitiivistä, muttei laadullisesti vaikuttavaa rypistystä – arviossa Decapitatedin kokoelma

Julkaistu Infernossa 7/2021.

DECAPITATED
The First Damned
NUCLEAR BLAST

Puolalainen death metal -nyrkki niputtaa kaksi ensimmäistä demoaan kokoelmalevyksi. Albumin tarpeellisuutta voi toki ihmetellä, sillä sama kokoelma julkaistiin jo vuonna 2000 eri kuvituksella sekä joiltain osin remasteroidummassa ja -miksatummassa paketissa. Nyt albumi syljetään maailmalle alkuperäisimmässä muodossaan ilman studioteknisiä silotteluja.

Vaikka julkaisun pääkohderyhmä on tosifanit ja keräilijät, se tarjoaa asiallisen aikamatkan 25-vuotiaan bändin juurille, silloisten teini-ikäisten sällien aivoituksiin. Demoilla kunnioitettavan skarpilla ja hanakalla otteella kannuttanut silloinen rumpali Vitek oli äänitysten aikoihin vasta 12–14-vuotias. Nuorta intoa ja vimmaa tarjoaa tuutin täydeltä muukin bändi, joka paiskoo primitiivistä teknistä death metaliaan taitojensa ylärajoilla.

Esimerkiksi Nilea, Hate Eternalia ja varhaista Vaderiä muistuttava kuolorypistys on asenteellista ja autenttisen primitiivistä, mutta ei laadullisesti kovinkaan vaikuttavaa. Tyylillisesti Cemeteral Gardens (1997) ja The Eye of Horus (1998) ovat melko samankaltaisia, joskin kakkosdemo on aavistuksen tiukempi ja teknisempi rutistus.

Demojen nipin napin pystyssä pysyvät rallit edustavat melko keskivertoa kuoloa. Eka tai edes toka demo ei ole Decapitatediltä se paras, vaan sittemmin huomattavasti groovaavammaksi muuttunut metalli on tarjonnut bändiltä ne kuolettavimmat iskut.