Entistä laajempi paletti – arviossa Malady

Julkaistu Infernossa 2/2018.

Malady
Toinen toista
Svart

Vuonna 2010 perustettu Malady vaalii progressiiviseen rockin perinteitä 70-lukulaisen lämpimän äänimaiseman ja hienosyisen sävellyskynän kautta. Vuoden 2015 nimikkodebyytti oli jo erittäin laadukas kokonaisuus, mutta tällä kertaa ryhmä on lyönyt uuden vaihteen silmään ja laajentanut palettiaan entisestään. 

Viidestä kappaleesta koostuvan teoksen tukipilarina seisoo 22-minuuttinen Nurja puoli, joka tuntuu lipuvan ohi hetkessä. Tässä piileekin Maladyn vahvuus: se osaa luoda sävellyksiinsä luonnollista soljuvuutta, jolloin ne virtaavat läpi kuulijan mielen leppoisasti. Mitenkään muita soittajia väheksymättä huomioni kiinnittyi tällä levyllä eritoten Jonni Tanskasen tyylikkäisiin melodisiin bassokuvioihin, jotka luovat kappaleisiin ihan uuden ulottuvuuden. 

Avaus- ja nimikappale luo seesteisiä tunnelmia kauniin johtomelodian avulla. Laulu sisaruksille on Taipuvasta Luotisuorasta tutun Esko Grundströmin sävellys, joka toimii lyhyenä välisoittona ennen funkhenkistä Tiedon kehtolaulua, jonka keinuva ote maukkaine Minimoog-kuvioineen luo mukavaa svengiä. Eksistentiaalinen ja melankolinen Etsijän elinehto vaeltaa syvissä vesissä mutta ei muutu missään vaiheessa turhan raskassoutuiseksi. Edellä mainostettu Nurja puoli on levylle mitä parhain päätös. Siitä löytyy niin mahtipontisuutta, äkkivääriä käänteitä kun romanttista unelmaakin.