Hämyistä tunnelmaa, koukuttavia melodioita ja eeppisiä kertosäkeitä – arviossa Blind Guardian

Julkaistu Infernossa 7/2022.

15.10.2022
BLIND GUARDIAN
The God Machine
NUCLEAR BLAST

Blind Guardianin seuraavaa ”normaalia” albumia on odotettu pitkään ja hartaasti. Muutama vuosi sitten ilmestyi massiivinen orkesterialbumi, mutta se oli lähinnä jonkinlainen välilevy Beyond the Red Mirrorin (2015) seuraajaa odotellessa.

Orkestraatioiden osalta on otettu nyt monta askelta taaksepäin, ja aina ensimmäisiltä levyiltä juontaville rässiriffeille on annettu enemmän tilaa. Ratkaisu ei ole lainkaan huono, sillä tutut kuorolaulutkin tuovat biiseihin kaivattua syvyyttä ja mahtipontisuutta.

Albumilla on kaikkea sitä, mitä yhtyeen tuntevat osaavat odottaa. Hämyistä ja jopa pahaenteistä tunnelmaa, käsittämättömän upeita ja koukuttavia kitaramelodioita sekä eeppisiä kertosäkeitä. Eikä unohdeta Hansi Kürschiä, jonka ääni vaikuttaa vain voimistuvan miehen ikääntyessä.

Mitään uutta Somewhere Far Beyondia on turha odottaa, mutta uusi levy kuulostaa todella komealta, etenkin 2000-luvun alkupuolen epätasaisempien kokonaisuuksien rinnalla. Paljoa enempää ei olisi voinut toivoa, vaikkei tämäkään levy täydellinen ole. Albumi vaatii rutosti kuuntelukertoja, mutta saattaa hyvinkin olla bändin paras tuotos tämän vuosituhannen puolella.

Lisää luettavaa