Haparoiva nuori on kasvanut aikuiseksi – arviossa Phlebotomized

Julkaistu Infernossa 5/2023.

01.07.2023
PHLEBOTOMIZED
Clouds of Confusion
HAMMERHEART

Hollantilainen erikoisuus kypsyy vanhetessaan. Vuonna 1990 perustetun Phlebotomizedin varhaistuotanto oli liian erikoista, liian kulmikasta, liian kaikkea. Vuonna 2023 mutkia on oiottu.

Raskas vanhan liiton death metal muodostaa pohjan, jota sävytetään harkitusti käytetyillä mausteilla. Koskettimet kutovat taustalla jatkuvasti. Pehmeämpää melodiaa ja ilmavuutta annostellaan tasaisin väliajoin.

Progressiivisuus ja miedot avantgarde-sävyt ovat yhä läsnä, mutta ensisijaisesti kappaleet ovat tyylillä sävytettyä jämäkkää kuoloa, eivät kuololla väritettyä hihhulointia. Ero on merkittävä. Aivan kuin alkuperäiskitaristi Tom Palmsin johtama yhtye olisi kasvanut aikuiseksi.

Tärkeää on myös yhtyeen sovituksellinen näkemys. Nämä sopat olisi helppo pilata ahtamalla erilaisia osioita kylki kylkeen satunnaisilla saranoilla, mutta Clouds of Confusionin kolme varttia etenee vaivattomasti tunnelmasta toiseen. Koukkuja on paljon ja niille annetaan myös tilaa.

Clouds of Confusion on onnistunut levy, jonka erinomainen tuotanto nostaa yhtyeen todelliseen kukkaansa vasta nyt. Nuoruuden haparointi ei enää häiritse.

Lisää luettavaa