Heavy Metal Perse – Aikakirjat

Heavy Metal Perse
Aikakirjat

HMP:n kakkonen on musiikiltaan power ja heavy metalin hybridi, kaikin puolin erittäin melodiakylläinen tapaus, joka hallitsee niin nopean kohkauksen kuin hitaamman junttauksenkin. Sävellyksistä löytyy myös seesteistä tunnelmointia á la Vanhus ja meri sekä nyrjähtämisvaarassa oleva taiderockpala, Jethro Tullin Aqualung-kappaleesta versioitu Vesikeuhko.

Riffipuolella on ilahduttavan merkillepantavaa, kuinka biisipajassa on saatu taottua niinkin usein selkeitä Running Wild -fiiliksiä. Merirosvokaupunkiin-biisi kumartaa jo nimensäkin puolesta Saksan piraattimetallistien suuntaan, samoin nimiralli Aikakirjat sekä Malja rivimiehille.

Soittopuolella levyä kantaa parhaiten HMP-kitaristikaksikko Juha Leikkainen–Matias Palm, jonka kädenjälki on sähäkkää ja yhteisharmoniointi mieleenpainuvan monipuolista. Ukoista viimeksi mainittu tunnetaan toki paremmin laulutaidoistaan. Herra Palmin voimallinen vokalisointi ja tunnistettava ääni ovat nekin Aikakirjojen suurimpia avuja. Kritiikinpoikanen täytyy pistää levyn rumpusoundien heppoisuudesta ja tietyiltä osin myös varsinaisesta pannutyöskentelystä. Kaikin puolin jämäkämpi tatsi olisi nostanut pisteitä kokonaisuutena.

Kuten todettua, sanoituksiltaan Aikakirjat on sota- ja fantasia-aiheineen ehtymätön mielenkiinnon lähde. Riimittely on sulavaa ja lyriikoiden sisältö kokeilevan kekseliästä ja hauskaa, kuitenkin juuri ja juuri vailla korniuden tai tekotaiteellisuuden sudenkuoppia. Tätä omaleimaisuutta Heavy Metal Perseen kannattaa jatkossakin vaalia.