Hienosti toteutettu, mutta turhahko välityö – arviossa Sagan akustinen kokoelma

Julkaistu Infernossa 3/2021.

14.05.2021
SAGA
Symmetry
EAR

Taannoin hienon livelevyn julkaissut Saga on yhä erittäin hyvässä soitannollisessa vedossa. Yli neljän vuosikymmenen mittaista uraa juhlistava Symmetry näyttää sekin, että ukkojen hyppysissä asuu näkemys ja tunne.

Uuden materiaalin suhteen bändi ei tosin ole vieläkään aktivoitunut, vaan tarjolla on akustiseen muottiin sovitettuja tulkintoja vanhoista kappaleista. Progressiivinen rock pehmeän popahtavalla nuotilla taipuu tähänkin muotoon kieltämättä mukavasti, mutta silti kyseessä lienee pitkän uran päätepisteenä keikkuva, korostetusti vain vanhoille faneille suunnattu testamentti.

Korona-aikojen synnyttämät, miesten omissa pikku kammioissa taltioidut versiot käyvät läpi bändin uraa alkuajoista asti. Luennat eivät ole erityisen riisuttuja, sillä perinteisten instrumenttien sekaan on istutettu muun muassa selloa, klarinettia, mandoliinia, banjoa ja huilua. Lyömäsoittimetkin ovat vahvasti mukana kuvioissa.

Soundi on runsas, ja erityisesti laulaja Michael Sadler tuntuisi olevan elämänsä vedossa. Helposti nautiskeltavat kappaleet ovat kuin esimerkki positiivisesta ja lämpimästä hyväntuulisuudesta. Tyyli tuo usein mieleen Jethro Tullin akustisemmat tunnelmoinnit, mikä on pelkkää plussaa.

Kaikesta kivastaan huolimatta Symmetry antaa vaikutelman hieman turhasta joskin erittäin hienosti toteutetusta välityöstä. Vaikka yhtye ei ole koskaan nojannut sähköiseen raskauteen, miedosti särötetyt, pykälän tukevammat originaalit ovat kuitenkin bändin ensisijaisia valttikortteja.

Lisää luettavaa