Hyökkää silmille ilman pidäkkeitä – arviossa Tramalizer

Julkaistu Infernossa 2/2023.

16.04.2023
TRAMALIZER
Fumes of Funeral Pyres
SOULSELLER

Minun ei pitäisi olla tästä lainkaan innoissani. Uusi kotimainen bändi, joka on omaksunut soundiinsa perinteisen ruotsalaisen pörinäsärön. Myös tyylillisesti seurataan naapurimaan suuruuksia, joten lähtökohtaisesti ensivaikutelma ei ole hyvä. Siis paperilla.

Mutta jumalaare, kun kiekko irtoaa telineistä, niin sydän täyttyy rakkaudella! Kun korvia höristää tarkemmin, alkaa löytää Left Hand Pathin ja Clandestinen ohella muutakin. Ja mikä tärkeintä, mukana on mystinen tekijä X, jonka perään tulee usein turhaan huudeltua.

Ilmaisun laadukkuutta selittää osin miehistö, jolla on taustaa muun muassa Förgjordin ja Marraksen riveistä. Black metalia Fumes of Funeral Pyres ei kuitenkaan sisällä, ei edes siteeksi. Räyhäkkäässä asenteessa sen sijaan löytyy ja hommat käännetään joka suhteessa kaakkoon.

Tämä onnistuu lisäämällä myllyyn veret hyytävää hyökkäävyyttä, herkullista ja tyylikästä melodisuutta sekä aidolta vaikuttavaa tunteenpaloa. Silmille tullaan ilman pidäkkeitä, ja kun tueksi on saatu selvärakenteisia kappaleita ja erittäin lujaa riffibetonia, perusta todellakin pitää.

Lisää luettavaa