Hyvä katsaus paitsi yhtyeen musiikkiin myös yleisemmin kotimaisen ug-musiikin historiaan ja nykytilaan – arviossa Mustelman tribuuttilevy

Julkaistu Infernossa 3/2021.

15.05.2021
ERI ESITTÄJIÄ
Mustelma valepuvuissa – In Disguises – Tribuutti Mustelmalle 1989–1993
LONGKILLAH

Free punk -yhtye Mustelman syntyhistoria ajoittuu vuoden 1988 jouluun, jolloin sen ensimmäinen kappale Lasse sävellettiin. Seuraavana vuonna sai muotonsa sotkamolaisyhtyeen ensimmäinen duokokoonpano. Siihen kuuluivat rumpali-laulaja Kimmo Lukkari ja basisti-laulaja Henri Heikkinen. Vuonna 1990 orkesteri kasvoi trioksi, kun kitaristi Mika Korhonen liittyi mukaan. Tällä kokoonpanolla mentiin pari vuotta, kunnes rytmikitaristi Harri Mönttinen liittyi joukkoon vuonna 1992.

Vuotta myöhemmin yhtye joutui auto-onnettomuuteen, jonka seurauksena kitaristi Korhonen kuoli ja basisti Heikkinen invalidisoitui niin pahasti, ettei pystynyt enää soittamaan. Onnettomuus tyrehdytti Mustelman luomisvoiman melko pahasti, vaikka yhtye päättikin jatkaa toimintaansa uudistuneella kokoonpanolla.

Kulttuurin monitoimimies, muiden muassa Ikuisesta Vaivasta ja Hot Kommunistista tuttu Mikko Nissinen päätti kasata tribuuttilevyn, joka käsittää yhtyeen tuotannon kaikki kappaleet. Viisi levyä ja hulppeat 126 kappaletta onkin melkoinen paketti kahlattavaksi, mutta prosessi on tyydyttävä ja oudon kiehtova.

Massiivisen kokoelman äänityksiin on osallistunut kahdeksan vuoden aikana 186 muusikkoa ja kaksi koiraa (!) kahdeksasta maasta ja viidestä maanosasta. Mukana ovat esimerkiksi Jarkko Martikainen, Villu Tamme, Hot Kommunist, Kiasma, ARD, Zahir, Ikuinen Vaiva ja tuttua jäsenistöä yhtyeistä Terveet Kädet / Lapin Helvetti, Eläkeläiset, Merging Flare, Rattus, Radiopuhelimet, Pertti Kurikan Nimipäivät, Sadistik Forest ja Ydinperhe. Myös itse juhlakalu osallistuu esityksiin Mustelma plays Mustelma -nimellä.

Jos kokoelma jotain osoittaa, niin ainakin sen, että Mustelman vapaasti assosioiva taidepunk tuntuu vääntyvän vaivattomasti moneen muotoon. Skaala on niin sanotusti mieletön. Levyltä löytyy niin hc-punkkia, teknoa, nuhjuista indie folkia, industrialia, death metalia, perinneheviä, vaihtoehtorockia kuin diskoakin.

Vaikka musiikki on monimuotoista, sanoituksista voi paikantaa absurdin ja abstraktin punaisen langan, joka toimii siteenä esitysten välillä. Jos Terveet Kädet, Kansanturvamusiikkikomissio, Sielunveljet tai varhainen CMX on sydäntäsi lähellä, Mustelma on tutustumisen arvoinen yhtye.

Kaikki kokoelman kappaleet eivät ole parasta A-ryhmää, mutta vaivannäöstä täytyy nostaa hattua, sillä Valepuvuissa toimii hyvänä katsauksena paitsi Mustelman musiikkiin myös yleisemmin kotimaisen undergroundmusiikin historiaan ja nykytilaan.

Lisää luettavaa