Juggernautti on valmis murskaamaan – arviossa Kilpi

Levyarvio julkaistu Infernossa 6/2015.

Kuva: Marco Hakala

Kilpi
Juggernautti

KillBee
4_kirvesta

Vuoden 2009 kylmiin vesiin laskettu Pirun merta oli Kilven mittapuulla yllättävän synkkä ja raskasmielinen teos, ikään kuin lopun alkua. Jatkoa saatiinkin odottaa hartaasti ja ilmassa on yhä myrskyn merkkejä, mutta turkulaisrevohka karjahtaa taas kerran melkein kuuden vuoden albumihiljaisuuden jälkeen ja käy kiinni kraiveliin. Juggernautti on valmis murskaamaan.

Tuttu Kilpi-soundi on heti tunnistettavissa, ja kuudes tulite räjähtää selvästi kovempaa kuin edeltäjänsä. Myös hilpeänä videona nähty nimikappale nostaa lämmön kiitettävän korkealle. Rakkaus vapauttaa -raita jatkaa tenhoavalla kertosäkeellään kaikkiaan yhdeksän lyönnin sarjaa mallikkaasti, ja osumia riittää koko albumin mitalle.

Suomeksi laulettu metalli on nykyään arkipäivää, mutta Kilven edustamaa tyylikästä, komeasti laulettua ja vahvasti soivaa perusheviä ei ole tarjolla ruuhkaksi asti.

Sanoituksissa on vieläkin ahdistusta ja yhteiskuntakritiikkiä, ja aivan lopussa odottaa Tie helvettiin. Taisteluhenki on herroilla taas nallenvahvuinen, ja mukana on tervettä uhkaa ja kyseenalaistamista.

Juggernautti ottaa tuntuvan ja tervetulleen harppauksen kohti melodisempaa ja kiillotetumpaa Kilpeä. Myös koskettimien paluuta on syytä tervehtiä lämmöllä, ilolla ja ehdalla jaksuhalilla.

Arvostelu tehtiin pelkän äänen perusteella, mutta Juggernautin myyntiversiossa on mukana dvd, jonka sisältö vaikuttaa – ainakin paperilla – keskimääräistä bonuslevyä selvästi kiinnostavammalta.