Kautta aikain tärkeimpiä ruotsalaisia metallibändejä – arviossa Candlemassin uusintajulkaisut

Julkaistu Infernossa 11/2018.

Candlemass
The Nuclear Blast Recordings
Dissonence

Eeppisen doom metalin pioneeri Candlemass on kautta aikain tärkeimpiä ruotsalaisia metallibändejä, ja kuten kaikki varmasti tietävät, se ei ole ihan vähän se. Candlemass kirjoitti metallihistoriaa 1980-luvun albumeillaan, jotka ovat vaikuttaneet niin yksittäisten bändien kuin kokonaisten alagenrejen syntyyn ja kehitykseen. Ilman Candlemassiä doom metal olisi tänä päivänä hyvin erilainen ilmiö.

Yhtyeen Nuclear Blastilla vuosina 2005–2010 julkaisemat levyt tuskin ovat kenenkään mielestä ne bändin olennaisimmat teokset, mutta aikakauden tuotanto – kolme studioalbumia, yksi livelevy ja pääasiassa livemateriaalia sisältävä pitkäsoiton mittainen ”ep” – toimii silti hyvänä osoituksena yhtyeen ja etenkin sen johtajan, basisti-biisintekijä Leif Edlingin vahvasta näkemyksestä.

Nimikkoalbumi (2005) palautti bändin klassisessa kokoonpanossaan onnistuneesti maailman metallikartalle, King of the Grey Islands (2007) esitteli yhtyeen uuden laulajan, nyt bändistä jo poistuneen Robert Lowen, ja Death Magic Doom (2009) edusti sekin vahvaa suorittamista. Livelevy Ashes to Ashes ja Lucifer Rising -ep taas jäävät auttamatta vähemmälle kuuntelulle, vaikka niillä dokumenttiarvoa onkin.

Boksin kansista löytyvät vain kappaleiden sanoitukset, mistä pitkä miinus. Mukana ei ole edes levyjen krediittitietoja, pidemmistä kirjoituksista puhumattakaan. Myös kuvamateriaalia vuosien varrelta olisi ollut kiinnostava nähdä.

Mahtava bändi joka tapauksessa.