Kiehtovan omapäistä, kiharaisesti ja kokeilevasti laukkaavaa tummaa tunnelmaa – arviossa Malokarpatan

Julkaistu Infernossa 9/2023.

03.12.2023
MALOKARPATAN
Vertumnus Caesar
INVICTUS

Slovakian Bratislavassa vuonna 2014 perustetun Malokarpatanin ilmaisu henkii miellyttävän luomua ”käsityöläistunnelmaa”. Orgaanisesti mutta napakasti soiva musisointi on veikeää ja kiistatta omannäköistä sekoitusta
perinteistä heavyä, black metalia ja okkultistisesti trippailevaa progerockia.

Slovakialaisten neljäs albumi tarjoaa aiemman tuotannon tavoin yhtyeen äidinkielellä rähistyä kuvastoa maan kansanperinteestä ja keskiaikaisesta historiasta. Kappaleiden pitkistä sanahirviönimistä ei tajua mitään, mutta
renessanssissa seikkailevat historialliset tunnelmat välittyvät hienosti. Sävellykset myös nivoutuvat saumattomasti yhdeksi ja samaksi tarinaksi.

Kiharaisesti ja kokeilevasti laukkaavassa tummassa tunnelmassa on selvää sukulaisuutta Tormentorin ja Master’s Hammerin kaltaisiin merkittäviin slaavibändeihin. Samalla vanhan liiton riffirymistely pohjaa vahvasti Motörheadin ja Mercuful Faten kaltaisiin hevin kantaisiin. Vaikutteet menevät kuitenkin sujuvasti yhtyeen oman filtterin läpi.

Kiehtovan omapäisestä menosta huolimatta levy olisi tarvinnut vielä jokusen kirkkaammin erottuvan kappaleen ja ripauksen lisää koukuttavuutta. Viihdyttävää tekemistä silti.

Lisää luettavaa