Kiintoisa otanta kotimaan speed/thrash metal -paloja vuosilta 1986–1992 – arviossa No Future, No Past -kokoelma

Julkaistu Infernossa 9/2023.

03.12.2023
ERI ESITTÄJIÄ
No Future, No Past – Finnish Thrash Metal Explosion 1986–1992
SVART

Stone, Airdash ja muutama muu nimi tunnetaan yhä metallipiireissä, mutta loput tuon aikakauden suomalaisista speed/thrash metal -bändeistä ovat enää vain pienen yleisön tiedossa. Svart Records jatkaa kunnioitettavaa kulttuurityötään julkaisemalla kokoelman harvinaisia single- ja demokappaleita otsikon mukaisilta vuosilta.

Rehellisyyden nimissä on sanottava, että osa materiaalista on ennemminkin mielenkiintoista kuin aidosti toimivaa. Osaltaan kokoelma kuitenkin havainnollistaa hyvin sitä, miksi juuri Stone kohosi suurimpaan suosioon ja lopulta legendaksi. Sen levyillä oli alusta asti tiukan riffittelyn ja vauhdin lisäksi hienostuneita sävellysratkaisuja.

Tuhnuisista soundeista huolimatta lähimmäksi edellä mainittua vaikutelmaa kokoelmalla pääsee Chorea. Bändi valitettavasti lopetti toimintansa julkaistuaan vain yhden sinkun, nyt kuultavan vuoden 1989 upean Vulturesin.

Muita kiintoisia paloja ovat esimerkiksi Lycantrohyn veikeän progressiivinen Dismemberment of Sanity, Mayhemin (ei tietenkään SEN Mayhemin!) kiivas mutta välillä groovaileva Die Drunk ja The Hirven vinksahtaneen viehättävä Satan’s Back. Onneksi jälkimmäinen on nykyisin jälleen aktiivinen.

Huomionarvoista on myös se, että kaikilla 18 esitellystä yhtyeestä oli selkeästi oma ilmeensä.

Lisää luettavaa