Kohtuullisen hyvä, mutta ennalta-arvattava – arviossa Ellende

Julkaistu Infernossa 11/2022.

15.02.2023
ELLENDE
Ellenbogengesellschaft
AOP

Itävaltalaisen Lukas Goschin soolotaidonnäyte Ellende on tehnyt modernilla black metalillaan kohtuullisen hyvää jälkeä. Myös projektin neljäs kokopitkä, suoraan suomalaisen perusturakaisen suuta varten nimetty Ellenbogengesellschaft jatkaa samalla radalla, mutta aiempaa keskinkertaisemmin tempuin.

Ellenden tyyli vaihtelee eteerisen post-black-tunnelmoinnin ja rajusti myrskyävän mustan metallin välillä. Yksinkertaistettuna se kuulostaa Alcestilta ja Harakiri for the Skylta samaan nippuun puristettuna. Monessa mukana olleen Markus Stockin luoma kirkkaantanakka äänimaailma on puolestaan priimaa.

Ellenbogengesellschaft on ehkä ulkoisesti Ellenden paras julkaisu, mutta sitä vaivaa paikoin lähes lohduton tylsyys. Kappaleiden käänteet arvaa jo ensikuulemalla, eikä Goschin sävellyksissä ole oikeastaan mitään, mikä antaisi syyn tarttua albumiin jatkossa. ”Aika jees” ja ”mukavaa kuunneltavaa” eivät yksinkertaisesti riitä.

Ymmärrän hyvin, että Ellende saattaa tuottaa täyttymyksen monelle black metalin modernimpaa laitaa seuraavalle, mutta genreä hieman syvemmin kaivelleet vaatinevat paljon enemmän.

Lisää luettavaa