Kolkkoa tunnelmaa – arviossa Dawnbringer

Arvio julkaistu Infernossa 10/2016.

19.03.2017
Dawnbringer
XX
Ektro

Dawnbringer on Chris ”Professor” Blackin saman heavy metal -maaston eri poluilla käyskentelevistä kokoonpanoista (muiden muassa Pharaoh, High Spirits, Aktor) vanhin. Hiljattain 20 vuotta täyttänyt orkesteri juhlistaa merkkipaaluaan ep:llä, jonka sisältöä voi kuvailla ajattomaksi ja eeppiseksi.

XX ei ole missään mielessä härski levytys. Se ei myöskään ole mahtipontinen tai nykyhetkessä kiinni oleva julkaisu, vaan kaihomielinen, metallin perusasioita kunnioittava intron ja neljän varsinaisen biisin muodostama miniteos. Lauluun on saatu ladattua kiitettävästi tunnetta, jopa siinä määrin, että muut instrumentit, paikoittain jopa itse sävellykset, jäävät osittain taka-alalle.

Ikävästi korvaan kalskahtava, kokonaisuudesta puolikkaan pilkkomisvälineen sipaiseva tekijä on kolkohko soundi. Basson dominanssi yhdistettynä särisevään rytmikitaran on ärsyttävä kombinaatio, johon ei meinaa tottua.

Lämminhenkisempi ja pehmeämpi lähestymistapa olisi vahvistanut tunnelmaa oikeampaan suuntaan, oli kyseessä sitten Into the Mazen maalailevampi ja polveilevampi meno tai Earthin suoraviivainen tamppaus. Ep:n vauhdikkaimmassa vetäisyssä, The End of the Beginning -päätösinstrumentaalissa, ongelmaa ei sen sijaan juurikaan havaitse.

Lisää luettavaa