Kovimmat panokset on jo ammuttu – arviossa Behemoth

Julkaistu Infernossa 8/2018.

Behemoth
I Loved You at Your Darkest
Nuclear Blast

Puolassa vuonna 1991 perustettu Behemoth rysähti äärimetallin hall of fameen viimeistään neljän vuoden takaisella The Satanistilla, ja aivan syystä – massiivinen levy on ajaton mustan metallin monumentti, joka tulee määrittelemään bändin tuotannon sen uran loppuun asti.

Uskonnollista mystiikkaa jopa aiempia levyjä vahvemmin tihkuva uutuus vaikuttaa kompaktia edeltäjäänsä löyhemmin kasatulta. Kahdentoista kappaleen joukkoon mahtuu yllättävänkin vaihtelevaa tavaraa, jonka varrella käydään läpi huomattavia tyylilajivaikutteita aina perinteisestä heavy metalista 1990-lukulaiseen goottisynkistelyyn.

Ei olisi lainkaan väärin kutsua I Loved You at Your Darkestia Behemothin progelevyksi. Hurjimillaan (Angelvs XIII) bändi on toki suoraviivainen ja käärmeen lailla hyökkäävä, mutta levyn yleisilme on Behemothin mitta-asteikolla kokeilullinen ja uusia polkuja etsivä. Lapsikuorot, vallattomat kitarasoolot ja monet muut tuoreet elementit kuulostavat paikoin mielenkiintoisilta, ja onpa mukaan mahtunut yksi yhtyeen tähän asti kovimmista biiseistäkin, kohtalokkaasti murjova Havohej Pantocrator.

I Loved You at Your Darkest on odotetusti mainio levy, mutta se kuulostaa The Satanistin perään väkisinkin hieman valjulta. Valitettavasti haiskahtaa siltä, että Behemothin kovimmat panokset on jo ammuttu.