Kreikkalainen laatutuote – arviossa Aenaon

Julkaistu Infernossa 9/2022.

01.12.2022
AENAON
Mnemosyne
AGONIA

Kreikasta löytyy jylhiä, mystiikkaa palvovia äärimetalliyhtyeitä. Septicfleshin, Rotting Christin ja Acherontasin kaltaisten bändien verevään kerhoon lyö nyt itsensä neljännen täyspitkänsä julkaiseva Aenaon.

Vuodesta 2006 toimineen bändin kokeellisessa ja avantgardistisessa black metalissa tapahtuu kiinnostavia asioita odottamattomine juonenkäänteineen. Hellenistinen synkkyys ja eksoottissävyinen tunteellisuus kohtaavat kappaleissa täyteläisellä, paikoin jopa visionäärisellä tavalla. Harkitun kuuloiset, saksofonilla ja muilla jatsahtavilla lisäelementeillä kyllästetyt sovitukset eivät kaihda hyppäyksiä metallimusiikin ulkopuolelle tunnelman niin vaatiessa.

Intensiivistä mystiikkaa ja dramatiikkaa uhkuvan soitannan ja kerronnan välinen yhteys säilyy kutakuinkin koko levyn. Vahvimmin tunnelma vetää otteeseensa kieroimmin ja levottomimmin piehtaroivissa sävellyksissä Cartesian Eyessa ja Synastry of Heartbeatsissä.

Joidenkin kappaleiden korostetut saksofoniosuudet varastavat huomiota ehkä liikaakin, mutta asia ei jää isommin kaivelemaan. Kokonaispaketti on kreikkalainen laatutuote, joka koukuttaa varmasti vielä monta kertaa.

Lisää luettavaa