Kuin samettitakissaan punaviiniä nauttiva dandy – arviossa Khemmis

Julkaistu Infernossa 10/2021.

KHEMMIS
Deceiver
NUCLEAR BLAST

Khemmisin sisäsiististä ja tyylikkäästä doomailusta tulee mieleen samettitakissaan punaviiniä nauttiva, kaihoisasti takkaan tuijottava dandy. Katuojista ponnistava rosoisempi sludgeilu on musisoinnistaan todella kaukana.

Miehet kutsuvat musiikkiaan doomed heavy metaliksi, mikä on ihan osuva heitto. Esimerkiksi The Astral Roadista löytyy paljon NWoBHM-tyylistä perusmallin heviä, ja klassisen metallin elementtejä on ripoteltu sinne tänne.

Levyn avaava Avernal Gate polkee välillä jopa melodisen death metalin taajuuksilla. Sittemmin tahti rauhoittuu jyräävämmäksi melankoliaksi. Joissain kohdin käytetty uhoava örinäosasto tuntuu melkein päälleliimatun liioitellulta eikä oikein sovi kokonaisuuteen. Vaikka Ben Hutchersonin kuoropoikamaisen kuulas laulu ärsytti ensi alkuun, lopulta se toimii sellaisenaan ilman tekorankkailua.

Itse musiikki on taidokkaasti tehtyä ja sovitettua. Riffittely on tyylikästä, ja kitaroiden kutomat melodiat ovat kerrassan hienoja, laulumelodioista puhumattakaan. Denverin doomareiden neljäs levy vaatii avautuakseen useamman kuuntelukerran, mutta palkitsee kyllä kuulijansa.

Lisää luettavaa