Kylmänkirpeää tunnelmointia ja tähtiintuijottelua – arviossa Aeon Winds

Julkaistu Infernossa 10/2023.

09.01.2024
AEON WINDS
Night Sky Illuminations
AVANGARDE

Slovakialaista Aeon Windsiä kaupitellaan sinfonisen black metalin veteraanibändinä, mikä on hieman yliampuvaa yhtyeen ”vasta” 16-vuotinen ura huomioiden. Kokemusta tuntuu löytyvän kuitenkin sen verran, että kolmas levynsä on vakavasti otettava tapaus.

Aeon Winds välittää juuri sellaista musiikkia kuin kuvitella voi: nopeatempoista black metalia, jonka tunnelmaa koristellaan mahtipontisin koskettimin. Samaa huttua on keitetty viimeiset 30 vuotta niin paljon, että Aeon Windsin kohtalona on klassikkobändien seuraaminen, mutta kaikki ei ole siinä.

Night Sky Illuminations ei jää onneksi pelkäksi tykitykseksi, vaan trio hakee hitaampien osien avulla hyvää dynamiikkaa, jota paikoin saavuttaakin. Vastaavaa musiikkia olisi helppo turautella pelkässä nostalgiamielessä, mutta Aeon Winds vaikuttaa uskovan kylmänkirpeän tunnelmointinsa tehoon ja ajankohtaisuuteen.

Slovakkien tähtiintuijottelu toimii mukavasti, mutta tämän päivän bändeistä esimerkiksi kotoinen Vargrav tekee homman paremmin. Touhussa on kuitenkin juonta ja pointtia, joten Aeon Windsin nimi kannattaa pitää mielessä.

Lisää luettavaa