Laaja-alaista mättöä – arviossa Devildriver -boksi

Julkaistu Infernossa 9/2022.

14.12.2022
DEVILDRIVER
Clouds Over California – The Studio Albums 2003–2011
ECHO/BMG

Yhä toimivan Devildriverin viisi ensimmäistä levyä on koottu paketiksi, jonka vinyyliversio sisältää kokonaiset yhdeksän kiekkoa.

Laulaja Dez Fafara perusti bändin vuonna 2002, kun hänen edellinen kokoonpanonsa Coal Chamber oli käytännössä lopettanut toimintansa. Musiikkityyli vaihtui varsin minimalistisesta nu-metalista laaja-alaisemmin eri aineksia yhdisteleväksi mättämiseksi, jossa oli vaikutteita muun muassa Pantera-groovailusta ja melodisesta death metalista. Myös soittajien virtuositeetti nousi uudelle tasolle.

Eponyymi debyytti oli vielä hieman hapuileva, mutta vuoden 2005 The Fury of Our Maker’s Handillä punainen lanka alkoi löytyä kunnolla. Esimerkiksi Hold Back the Day ja Impendin Disaster tulevat päälle voimalla.

Perusainekset olivat kunnossa, ja kolmas kokopitkä The Last Kind Words räjäytti pankin – vähintäänkin kahden ensimmäisen kappaleensa osalta. Not All Who Wander Are Lost ja nyt käsillä olevalle boksille nimensä antanut Clouds Over California ovat raivokkaita 10/10-mestariteoksia, jonka kaltaisia lisää tekemällä bändi olisi vääjäämättä noussut metallimenestyjien terävimpään kärkeen.

Huonoja eivät ole myöhemmätkään albumit, boksilta löytyvät Pray for Villains ja Beast sekä sitä seuranneet neljä levyä. Todelliset täysosumat ovat vain jääneet puuttumaan.

Lisää luettavaa