Likaista ja synkeää – arviossa Immortalin kokoelma

Julkaistu Infernossa 11/2023.

03.02.2024
IMMORTAL
The Northern Upir’s Death
DARKNESS SHALL RISE

Nyt ollaan asian ytimessä. Käsittelyssä on kokoelma, jolla on Immortalin nimeä kantaneet demo ja ep vuodelta 1991. Bonukseksi on kaivettu pari treenivetoa seuranneelta vuodelta. Hyödytön julkaisu? Noh, ehkä vähän fifti–siksti.

Immortal veti ekalla demollaan likaista, synkeää ja melko huonosti soitettua death metalia. Meno on jatkoa Amputationille ja Old Funeralille, jossa vaikutti myös eräs Christian ”Varg” Vikernes. Kitarasta löytyy Amputationissakin soittanut Hades Almightyn Jørn Inge Tunsberg, jonka kanssa Varg kävi polttamassa kirkkoja. Mayhemin Euronymous esitteli black metalin basisti-laulaja Abbathille, joka taas vei saman ilosanoman Vargille. Jälkimmäinen soitti bassoa Mayhemin De mysteriis Dom Sathanasilla (1994), ja kaikki tietävät, miten siinä kävi. Ahtaat ovat piirit.

The Northern Upir’s Death on tehty täydessä die hard -hengessä. Ep:n ja treenivetojen biisit löytyvät debyyttilevy Diabolical Fullmoon Mysticismiltä (1992), joten demo on ehdottomasti cd:n parasta antia. Tai no, bookletti on aika kiva. Siitä löytyy kitaristi Demonazin haastista sekä Ulverin Garmin ja Necromantian Magusin mietteitä, kuvia, vanhoja flyereitä, keikkajulisteita ja sen semmoista sälää.

Lisää luettavaa