Luonnonläheinen kattaus raskaampaa ja keveämpää ilmaisua – arviossa Bjørkø

Julkaistu Infernossa 11/2023.

01.02.2024
BJØRKØ
Heartrot
SVART

Amorphisin Esa Holopaisen parin vuoden takainen sooloalbumi oli virkistävä välitilinpäätös. Nyt se saa rinnalleen sukulaisteoksen, jolla bändin toinen kitaristi Tomi Koivusaari avaa tuntojaan.

Kuten Holopaisen levyllä, myös ”Björkän” soololla kuullaan läpileikkaus muusikon monipuolisesta musiikillisesta historiasta. Tulkitsijoina progesävytteisille sävellyksille toimii runsas joukko tunnettuja laulajia metalliskenestä ja sen ulkopuolelta. Lopputuloksena on kirjava ja aisapariaan huomattavasti rujompi tallenne.

Koivusaaren death metal -menneisyys huomioiden on sopivaa, että levy käynnistyy Carcassin Jeff Walkerin rähisemällä, tuimasti jyräävällä The Heartroot Rotsilla. Äärimetalliin tartutaan myöhemminkin, mutta ennen kaikkea levy leikittelee kerroksellisia mielikuvia ja väijyvää melankoliaa sisältävillä ääripäillä ja variaatioilla. Tenhoavimpina esimerkkeinä tästä täytyy mainita Ismo Alangon tulkitsema Värinvaihtaja ja Jessi Freyn vetämä The Trickster.

Heartrot on maistuvan luonnonläheinen kattaus raskaampaa ja keveämpää ilmaisua, joka ei rajoita itseään. Vaikka kokonaisuus ei kuulosta jatkuvasti yhteen hitsaantuneelta ja harmoniselta, se on kiintoisaa ammattityötä.

Lisää luettavaa