Mallikas pelinavaus – arviossa Vansidian

Julkaistu Infernossa 6/2023.

23.09.2023
VANSIDIAN
Reflecting the Shadows
MAGICAL

Melodinen death metal on tyylilaji, jonka piirissä syntyy helposti persoonatonta huttua. Yhtyeet kuulostavat usein halvoilta kopioilta genren pioneereista. Tamperelainen Vansidian onnistuu välttämään vaaranpaikat varsin
hyvin.

Vaikka vuonna 2017 perustettu yhtye ei tee debyytillään maailman omaperäisintä melodeathiä, esimerkiksi juuri suuntauksen määritelmän mukainen ominaisuus eli melodisuus on monin paikoin huippuluokkaa. Jo avausbiisi Dive esittelee loppuosiossaan äärimmäisen tyylikkäitä sävelkulkuja. Myös kitarasoolot panostavat enemmän tarttuvuuteen kuin tuhatta ja sataa kiitävään teknisyyteen, vaikka taitoakin ilmiselvästi löytyy. Suppressed with Light -biisissä päästetään basistikin vapaaksi esittelemään maukkaita kuvioitaan.

Lisäpisteitä tulee sekä uskalluksesta tehdä instrumentaalibiisi että luonnonmukaisista soundeista, erityisesti rummuissa. Nyt ei nakuteta steriilin kuuloisesti, kuten monen verrokin kohdalla. Kun myös asianmukaista vimmaa löytyy ja mittaakin on sopivasti yhdeksän biisiä ja reilut 50 minuuttia, Vansidian selviää pelinavauksestaan mallikkaasti. Vaikkapa Soilworkin ystävien kannattaa ottaa bändi seurantaan.

Lisää luettavaa