Metallin oma Phil Spector – arviossa Devin Townsend Project

Arvio julkaistu Infernossa 9/2016.

20.01.2017
Devin Townsend Project
Transcendence
InsideOut

Kanadan hullu nero, metallin oma Phil Spector, on uuvuttanut minut ripeätahtisella ja eksessiivisellä tuotannollaan. Maanis-depressiivisyyttään Strapping Young Ladin kanssa ruokkinut, sittemmin soolourastaan jonkinmoisen rauhan löytänyt multilahjakkuus julkaisee nyt seitsemännen Devin Townsend Project -albumin. Tällä kertaa kokonaisuus maittaa jotenkin paremmin kuin aikaisemmin. Uutuus tuntuu raikkaammalta, kevyemmältä ja iskevämmältä kuin pari edellistä teosta.

Tämä on ensimmäinen levy, jolla on mukana ulkopuolinen tuottaja. Hän on Peripheryn basisti Adam ”Nolly” Getgood, jolla lienee oma vaikutuksensa kokonaisuuteen. Asian täytyy olla näin, sillä Devin Townsend tuskin luovuttaa kovin herkästi ruoria kenelle tahansa hiipparille.

Transcendence on siltikin ehtaa Deviniä – mihinpä herra raidoistaan pääsisi. Massiivinen äänivalli on edelleen läsnä, kuten myös miehelle tunnusomaiset laulumaneerit.

Aloitusraita Truth on tuttuakin tutumpi, sillä kyseessä on alun perin Infinity-levyltä löytyvän kappaleen uudelleentyöstetty versio. Ihan näppärä pelinavaus, vaikka en ole varma kyseisen version tarpeellisuudesta.

Toinen ihmetys liittyy albumin päätösraitaan, coverversioon Weenin Transdermal Celebrationistä. Kappale, ja etenkin Devinin versio, on todella hyvä, mutta mielestäni sen olisi voinut säästää vaikka ep-julkaisulle. Se ei tunnu olevan oikein kotonaan tällä levyllä.

Synkkävireinen, rytmisesti ehdoton Failure, eeppisiin mittoihin kurkotteleva Higher ja metallinsa tarttuvan tanssittavaan muotoon saattava Offer Your Light edustavat suhteellisen tasapainoisen levyn tasokkainta antia. Suuria kauneusvirheitä ei löydy, vaikka kyseessä on hieman yllätyksetön paketti.

Lisää luettavaa