Mielenkiintoinen tapaus, joka nostaa fiiliksiä puolelta toiselle – arviossa Firtan

Julkaistu Infernossa 8/2018.

25.12.2018
Firtan
Okeanos
AOP

Saksalaisen Firtanin tunnelmallista äärimetallia tarjoileva teos on äärimmäisen mielenkiintoinen tapaus, joka nostaa fiiliksiä puolelta toiselle.

Yhtyeen toisen kokopitkän kuudesta kappaleesta lyhin kestää alle kolme minuuttia ja päätöseepos lähemmäs kymmenen. On pakko nostaa hattua, että pitkätkään biisit eivät puuduta vaan päinvastoin herättävät jatkuvalla syötöllä enemmän mielenkiintoa. Raskas tuplapoljenta saattaa vaihtua sekunnissa kauniiseen folkmaalailuun tai mollivoittoisiin viulusäveliin, jolloin alkujaan mustat kappaleet saavat selvästi väriä. Varsinkin Nacht Verweil -biisin jousisovitus nostaa ihon kananlihalle. 

Yhtyeellä on kyky rakentaa suuria eepoksia, ja siltä olisi hauska kuulla hittipitoisempi rallatus samoilla mausteilla. Nyt lyhyissäkin kappaleissa kaadutaan ehkä liialliseen kikkailuun ja ängetään hieman liikaa liian lyhyelle aikavälille. Kuitenkin kyseessä on vain pieni miinus kattavassa kokonaisuudessa.

Laulupuoli on laadukasta ördäämistä, eikä puhtaita kuulla. Sydäntäriipivä kärsimys paistaa levyn jokaisesta kohdasta maalaten syysmaisemaa korvakäytäviin.

Firtanilta voi odottaa jatkossa vaikka mitä. 

Lisää luettavaa